drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2020 | Νέες και προσεχείς κυκλοφορίες των Εκδόσεων Κριτική

Νέες εκδόσεις

Η ενημέρωση για τις νέες και προσεχείς κυκλοφορίες σε αρχείο .doc

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ
Εκδοτικό πρόγραμμα
Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020

.

:: ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΘΕΑΤΡΟ ::

Thomas Bernhard
Ρίττερ, Ντένε, Φος

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Τρία αδέλφια, γόνοι βαθύπλουτης μεγαλοαστικής οικογένειας ξαναβρίσκονται στην πατρική βίλα ύστερα από καιρό. Οι δύο αδελφές ετοιμάζουν γεύμα προς τιμήν του αδελφού, που μόλις πήρε εξιτήριο από την ψυχιατρική κλινική, όπου διαμένει οικειοθελώς. Τρία πρόσωπα –που φέρουν τα ονόματα τριών μεγάλων Γερμανών ηθοποιών που ενέπνευσαν τον συγγραφέα, της Ίλζε Ρίττερ, της Κρίστεν Ντένε και του Γκερτ Φος– γευματίζουν, παραληρούν και αλληλοσπαράσσονται κάτω από τα βλέμματα οικογενειακών πορτρέτων στην τραπεζαρία που θυμίζει μαυσωλείο· μέσα σε ένα τέμενος προγοναλατρείας που καταπίεσε τα παιδικά τους χρόνια, τις κλίσεις και τις επιθυμίες τους και στο οποίο είναι διά βίου έγκλειστοι.

 

:: ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ::

Roberto Vecchioni
Ο έμπορος του φωτός

Μετάφραση: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Μετά από τον Βιβλιοπώλη του Σελινούντα, που αγαπήθηκε από τους αναγνώστες μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Ρομπέρτο Βεκιόνι επιστρέφει στις εκδόσεις Κριτική με ένα ακόμα λαμπρό μυθιστόρημα, τον Έμπορο τους φωτός. Σε αυτό το βιβλίο ξεδιπλώνεται με έναν ιδιότυπο και γοητευτικό τρόπο η σχέση ενός πατέρα με τον γιο του. Ο δεκαεπτάχρονος Μάρκο πάσχει από μια σπάνια και επιθετική ασθένεια, την προγηρία, ερχόμενος αντιμέτωπος με το πρόωρο γήρας. Ο ήδη ηλικιωμένος πατέρας του, Στέφανο, είναι ένας δεινός μελετητής της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας. Το νήμα που τους συνδέει είναι η ‒προσφιλής στον Βεκιόνι¬ ελληνική ποίηση. Ποιος από τους δύο γίνεται για τον άλλον ο έμπορος του φωτός; Μαζί πραγματοποιούν μια παθιασμένη διαδρομή σε πρόσωπα και έργα. Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, αναζητούν μια ρωγμή όπου ελπίζουν να κατορθώσουν να σωθούν.

 

:: NON FICTION ::

ΘΕΩΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Σπύρος Κιοσσές, Ελένη Χατζημαυρουδή
Η λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Ερμηνευτική, κριτική και δημιουργική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων

Πώς προσδιορίζεται η «λογοτεχνικότητα» ενός κειμένου; Πώς λειτουργεί η μεταφορά, η συνδήλωση, το μέτρο, η ειρωνεία, η φωνή, η εστίαση και η διαγραφή των χαρακτήρων; Τι σημαίνει ερμηνεύω, αποστασιοποιούμαι και μετασχηματίζω δημιουργικά τμήματα ενός κειμένου ή γράφω ένα νέο, δικό μου, κείμενο; Η σύγχρονη προσέγγιση της λογοτεχνίας στο σχολείο προϋποθέτει την καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας και της ευελιξίας. Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές (ακόμα κι εκείνοι που δυσκολεύονται ιδιαίτερα), αλλά και όσοι ενδιαφέρονται ευρύτερα για τη λογοτεχνία θα βρουν στο παρόν βιβλίο πλούσιο θεωρητικό υπόβαθρο και πλήθος παραδειγμάτων, κυρίως από τα υπάρχοντα σχολικά εγχειρίδια.

 

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Heidi M. Neck, Christopher P. Neck, Emma L. Murray
Επιχειρηματικότητα – Νοοτροπία και πρακτική

Επιμέλεια: Γεώργιος Σταμπουλής, Έφη Τσίτσκαρη
Μετάφραση: Ηρώ Νικολάου, Παρασκευή Παπαδοπούλου

Το βιβλίο αποτελεί μια προσέγγιση της επιχειρηματικότητας βασισμένη στη ρεαλιστική άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι συγγραφείς προσεγγίζουν τη διδασκαλία της επιχειρηματικότητας με μια μέθοδο που δεν περιορίζεται στην κατανόηση, τη γνώση και τη θεωρία, αλλά απαιτεί αξιοποίηση και δράση· μια μέθοδο που στηρίζεται στην πρακτική εφαρμογή. Στα επιμέρους ζητήματα που αναλύονται περιλαμβάνονται: η ανάπτυξη της επιχειρηματικής νοοτροπίας, η παραγωγή νέων ιδεών, η αξιοποίηση της σχεδιαστικής σκέψης, οι δοκιμές στις αγορές, η δημιουργία επιχειρηματικών μοντέλων, η έννοια της αποτυχίας, η εξασφάλιση πόρων, η πνευματική ιδιοκτησία, η σημασία των οικονομικών προβολών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

 

Andreas Rasche, Mette Morsing, Jeremy Moon (επιμέλεια)
Εταιρική κοινωνική ευθύνη – Στρατηγική, επικοινωνία, διακυβέρνηση

Επιστημονική επιμέλεια: Αλέξανδρος Σαχινίδης, Μιχάλης Ρουμελιώτης
Μετάφραση: Αγαμέμνων Μήλιος

Στις μέρες μας, η σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης/υπευθυνότητας (CSR) θεωρείται κρίσιμη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Το παρόν σύγγραμμα διαφέρει σε πολλά σημεία από άλλα συγγράμματα για τη CSR όσον αφορά την εννοιολογική στόχευση, την εστίαση σε επίμαχα ζητήματα, την κριτική επίγνωση, την ενσωμάτωση τεχνογνωσίας και την παιδαγωγική προσέγγιση. Γραμμένο από μια διεθνή ομάδα ειδικών, καθοδηγεί τον αναγνώστη σε κεντρικά θέματα, προσεγγίζει όλες τις αξιολογήσεις της CSR και αναλύει τις ευκαιρίες που αυτή δημιουργεί.

 

Γιώργος Μ. Ασπρίδης
Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού – Διεπιστημονική προσέγγιση

Οι εργαζόμενοι αποτελούν το πλέον σημαντικό κεφάλαιο στη λειτουργία των σύγχρονων οργανώσεων. Επομένως, οι οργανώσεις οφείλουν να θεωρούν το ανθρώπινο δυναμικό ως το πιο πολύτιμο «περιουσιακό στοιχείο». Η αποτελεσματική διοίκηση των εργαζομένων και των στελεχών, ωστόσο, είναι πολύπλοκη αλλά και εξαιρετικά δύσκολη, διότι ο κάθε εργαζόμενος έχει ιδιαίτερη προσωπικότητα και ανάγκες. Στόχος του συγγράμματος είναι να αναδείξει τη διεπιστημονική προσέγγιση της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες, να διακρίνει τις ιδιαιτερότητες της διοίκησης των εργαζομένων στις διάφορες οργανώσεις και τέλος να προτείνει ουσιαστικές αλλαγές με απώτερο στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.

 

Κωνσταντίνος Κουνετάς, Νικόλαος Χατζησταμούλου
Εφαρμοσμένη επιχειρησιακή έρευνα και γραμμικός προγραμματισμός – Λύσεις προβλημάτων με το πρόγραμμα R

Η σύζευξη ενός ισχυρού θεωρητικού υπόβαθρου, της χρήσης δεδομένων σε μεγάλη έκταση (Big Data), αλλά και της ευχέρειας στην εφαρμογή εμπειρικών μεθόδων είναι αναγκαίος στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας, εξαιτίας της πολυπλοκότητας των προβλημάτων που οι επιστήμες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Στο παρόν σύγγραμμα, συνδυάζεται για πρώτη φορά το θεωρητικό υπόβαθρο με τις μεθόδους του Γραμμικού Προγραμματισμού και την υπολογιστική δύναμη του Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα R με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει ισχυρές βάσεις, προκειμένου να εφαρμόσει τις μεθόδους της επιχειρησιακής έρευνας χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο λογισμικό, δίνοντας ταυτόχρονα ερμηνεία στο αποτέλεσμα.

 

Χαρίσιος Αχίλλας, Διονύσιος Μπόχτης, Δημήτριος Αηδόνης, Δημήτρης Φωλίνας
Αειφόρες εφοδιαστικές αλυσίδες

Μετάφραση: Ηρώ Νικολάου

Σήμερα, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της σύγχρονης εταιρικής στρατηγικής είναι η διαμόρφωση του προφίλ της εταιρείας ως κοινωνικά υπεύθυνου και περιβαλλοντικά αειφόρου οργανισμού. Το βιβλίο παρέχει μια στρατηγική επισκόπηση των κρίσιμων θεμάτων που αφορούν τη διοίκηση βιώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων, ρίχνοντας φως στο θεωρητικό υπόβαθρο και τις βασικές αρχές του ζητήματος. Συγκεκριμένα, καλύπτει διάφορες θεματικές περιοχές, όπως οι ωφέλειες και οι επιπτώσεις της διοίκησης μιας αειφόρου εφοδιαστικής αλυσίδας, οι παράγοντες που ενισχύουν την υιοθέτηση περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών και τα εμπόδια για τις λειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας. Απώτερος σκοπός του παρόντος εγχειριδίου είναι η ανάδειξη των προκλήσεων που ενέχει η εφαρμογή της διοίκησης μιας αειφόρου εφοδιαστικής αλυσίδας στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον και η προώθηση ενός «οδικού χάρτη» για τη λήψη αποφάσεων και την υιοθέτηση περιβαλλοντικά φιλικών στρατηγικών σε πραγματικές περιστάσεις.

 

Σωτήριος Γ. Δημητριάδης, Αθανάσιος Ν. Μιχιώτης
Διοίκηση παραγωγικών συστημάτων – Βασικές θεωρητικές αρχές και εφαρμογές στη λήψη διοικητικών αποφάσεων

2η έκδοση

Στις σύγχρονες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, η παραγωγή υλικών αγαθών και η παροχή υπηρεσιών προϋποθέτει ταχύτατη και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση ενός πλήθους παραγόντων που, άμεσα ή έμμεσα, σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία: εργαζόμενοι, μηχανήματα, υλικά, εγκαταστάσεις, κεφάλαια, πελάτες, προμηθευτές. Η μεθοδολογία και οι κανόνες της επιστημονικής περιοχής της Διοίκησης Παραγωγικών Συστημάτων έρχονται να υποστηρίξουν καθοριστικά την προσπάθεια των επιχειρήσεων και των οργανισμών να αντιμετωπίσουν με επιτυχία αυτή την οργανωτική και τεχνολογική πολυπλοκότητα που βιώνουν στην καθημερινή λειτουργία τους.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεόδωρος Παπαηλίας
Παραδόσεις πολιτικής οικονομίας – Τόμος Β’ (Μικροοικονομική)

Οι Παραδόσεις Πολιτικής Οικονομίας – Τόμος Β’ αναλύουν τα πλέον ουσιώδη θέματα της οικονομίας από την πλευρά της λεγόμενης Μικροοικονομικής προσέγγισης. Παρουσιάζονται τα σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών των αγαθών, όπως και των παραγωγικών συντελεστών. Εκτίθενται οι κυριότερες θεωρίες που αναφέρονται στην έγγειο πρόσοδο, στον μισθό, στον τόκο και στο κέρδος. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις απόψεις που έχουν διατυπωθεί για τη διανομή του εισοδήματος και την κατανομή του προσωπικού εισοδήματος. Τα αντικείμενα αυτά (οι θεωρίες για τους παραγωγικούς συντελεστές και της κατανομής του εισοδήματος) σπανίως ή ελάχιστα απαντώνται στη μη ειδικευμένη ελληνική βιβλιογραφία. Παράλληλα αναφέρονται ως μελέτες περίπτωσης θέματα που σχετίζονται με την εσωτερική, την εξωτερική μετανάστευση όπως και την εκτίμηση της μεταφοράς του πλεονάσματος από τον αγροτικό χώρο στον αστικό. Επίσης σκιαγραφούνται οι μεταβολές στον οικονομικό βίο από τα πρώτα στάδια εξέλιξης του πολιτισμού και της οικονομικής ζωής μέχρι σήμερα.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Christine P. Dancey, John Reidy
Στατιστική χωρίς μαθηματικά

Επιμέλεια: Ιωάννης Κατερέλος, Γιώργος Μαρκάκης
Μετάφραση: Αγαμέμνων Μήλιος

Στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει με απλοποιημένο και συνάμα ακριβή τρόπο τη Στατιστική ώστε να συμβάλλει στην εννοιολογική κατανόηση της ανάλυσης δεδομένων και να την καταστήσει προσιτή στους φοιτητές των κοινωνικών επιστημών, καλύπτοντας ένα κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Στα πλεονεκτήματα του τόμου περιλαμβάνονται οι επισκοπήσεις των κεφαλαίων, οι ορισμοί, οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, οι περιλήψεις, τα αναρίθμητα παραδείγματα και οι ασκήσεις SPSS.

 

ΧΗΜΕΙΑ

Francis A. Carey, Robert M. Giuliano, Neil T. Allison, Susan L. Bane
Οργανική χημεία

Επιμέλεια: Α. Τρογκάνης, Γ. Ρασσιάς, Α. Τσοτίνης
Μετάφραση: Δ. Αλίβερτης, Θ. Γιαννόπουλος, Ι. Παπαναστασίου, Μ. Τσιτοπούλου

Ένα πλήρες εγχειρίδιο που διακρίνεται για την παιδαγωγική δομή του. Με αναλυτικά γραφικά, λύσεις βήμα προς βήμα στα προβλήματα και πλούσιο υλικό για εξάσκηση, βοηθά στην εμπέδωση των εννοιών και στη θεμελίωση στέρεων βάσεων στο πεδίο της Οργανικής Χημείας. Πιο συγκεκριμένα, δίνεται έμφαση στην παρουσίαση των μηχανισμών αντιδράσεων, στα βελτιωμένα γραφικά, στη συχνή και αποτελεσματική χρήση πινάκων, καθώς και στο πλήθος προβλημάτων και ασκήσεων. Την ύλη συμπληρώνουν νέες εισαγωγές στα κεφάλαια, εικονογραφήσεις για αποσαφήνιση θεμάτων και ενίσχυση της διδασκαλίας, σχήματα, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα. Τέλος, παρέχονται λύσεις των ασκήσεων με σκοπό την αυτοαξιολόγηση.

 

Kurt V. Kolasinski
Φυσικοχημεία

Επιμέλεια: Παναγιώτης Γιαννακουδάκης, Κωνσταντίνος Σιμσερίδης
Μετάφραση: Χριστίνα Βανταράκη, Φανή Πινακίδου

Το βιβλίο προσεγγίζει τη διδασκαλία της Φυσικοχημείας από μια νέα οπτική. Είναι σχεδιασμένο με τρόπο που κεντρίζει το ενδιαφέρον των φοιτητών και να τους προετοιμάζει για την εφαρμογή της θεωρίας στον πραγματικό κόσμο. Με πολλά πρακτικά, σύγχρονα παραδείγματα διευκολύνει την ουσιαστική κατανόηση των διαφόρων πτυχών και εφαρμογών της Φυσικοχημείας. Τη λειτουργικότητα του τόμου ενισχύουν οι πίνακες με προεπισκοπήσεις σημαντικών εννοιών και συνόψεις εξισώσεων, οι σύντομες ασκήσεις, καθώς και η επίλυση πλήθους προβλημάτων. Σε αντίθεση με τα εισαγωγικά εγχειρίδια, στόχος του παρόντος βιβλίου είναι να παρέχει σε σπουδαστές και διδάσκοντες ένα όσο γίνεται πιο πλήρες οπλοστάσιο, με σκοπό τη θεμελιώδη κατανόηση.

 

ΦΥΣΙΚΗ

Παναγιώτης Κουνάβης
Πανεπιστημιακή Φυσική: Ηλεκτρομαγνητισμός – Μηχανική

Βασική πεποίθηση του συγγραφέα είναι ότι ο τρόπος διδασκαλίας της Φυσικής θα πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται, να βελτιώνεται και να επικεντρώνεται στην καλύτερη κατανόηση από τους σπουδαστές. Το παρόν βιβλίο προέκυψε από τη διδασκαλία του μαθήματος για πάνω από είκοσι χρόνια σε πρωτοετείς φοιτητές πολυτεχνικών σχολών, λαμβάνοντας υπόψη τις απορίες τους. Η σημαντική πρωτοτυπία του έγκειται στην ενσωμάτωση συνοπτικών, περιγραφικών αλλά ταυτόχρονα και επαρκώς αναλυτικών έγχρωμων γραφικών απεικονίσεων των φυσικών φαινομένων. Έτσι, αξιοποιώντας τον παραστατικό τρόπο των γραφημάτων, με τις επεξηγήσεις να δίνονται λεκτικά πάνω στα σχήματα, αποφεύγονται τα μακροσκελή κείμενα, τα οποία συχνά δυσχεραίνουν και αποπροσανατολίζουν τη μελέτη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Νικόλαος Μπιλάλης, Εμμανουήλ Μαραβελάκης
Συστήματα CAD/CAM και τρισδιάστατη μοντελοποίηση

3η έκδοση

Το βιβλίο καλύπτει τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την τεχνολογία μελέτης, σχεδίασης και παραγωγής με τη χρήση υπολογιστή (CAD/CAM) τόσο σε επίπεδο εφαρμογής όσο και σε επίπεδο θεωρίας για την τρισδιάστατη μοντελοποίηση. Στην τρίτη έκδοση έχει εμπλουτιστεί το υλικό για τη μοντελοποίηση, την αντίστροφη μηχανική και την προσθετική παραγωγή. Καλύπτονται τα συστήματα άμεσης στερεάς μοντελοποίησης και η απόδοση μορφών ελεύθερης μορφής με χρήση των μεθόδων μοντελοποίησης με επιφάνειες και με επιφάνειες υποδιαίρεσης. Τα συστήματα αντίστροφης μηχανικής και προσθετικής παραγωγής έχουν πλήρως ενημερωθεί και απηχούν τις σύγχρονες εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς αιχμής. Το σύγγραμμα απευθύνεται τόσο σε σπουδαστές όσο και σε απόφοιτους μηχανικούς και άλλες συναφείς ειδικότητες των τεχνολογικών και θετικών επιστημών που επιθυμούν να ενημερωθούν για την εφαρμογή, τις έννοιες, τις αρχές λειτουργίας και την αποδοτική χρήση των Συστημάτων Σχεδίασης και Παραγωγής με Χρήση Υπολογιστή.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΑΝΑΨΥΧΗ

Χάρης Κοκκώσης, Πάρις Τσάρτας, Ελευθερία Γκρίμπα
Ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού – Ζήτηση και προσφορά νέων προϊόντων τουρισμού

2η έκδοση

Το σύγγραμμα, έχοντας ως στόχο να καλύψει ένα κενό στην ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία του τουρισμού σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας ζήτημα, παρουσιάζει τις εξελίξεις και τις τάσεις στον σύγχρονο τουρισμό, τις ειδικές και εναλλακτικές μορφές του και τα χαρακτηριστικά τους, προσφέροντας ένα συστηματικό πλαίσιο αναφοράς για κάθε ειδική μορφή: τον ορισμό, την εξέλιξη, τους παράγοντες ανάπτυξης, τις τάσεις και προοπτικές, ανάλυση SWOT, παραδείγματα καλής πρακτικής και τη σχέση με τις άλλες ειδικές μορφές τουρισμού. Στη δεύτερη έκδοση έχουν προστεθεί νέες μορφές τουρισμού, καθώς και πλήθος στοιχείων, παραδειγμάτων και μελετών περίπτωσης σε όλα τα υπό διερεύνηση προϊόντα των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενώ έχει επικαιροποιηθεί η προτεινόμενη ανά κεφάλαιο βιβλιογραφία.

 

Πάρις Τσάρτας, Σμαράγδα Ζαγκότση, Άννα Κυριακάκη
Τουρίστες, ταξίδια, τόποι: Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις στον τουρισμό

2η έκδοση

Η συγγραφή αυτού του βιβλίου στοχεύει στην καταγραφή και συστηματική ανάλυση των κυριότερων ζητημάτων τα οποία απασχολούν την κοινωνιολογία του τουρισμού και τα οποία συνδέονται άμεσα με πολλά από τα χαρακτηριστικά της τουριστικής ανάπτυξης σε χώρες όπως η Ελλάδα και ιδιαίτερα με τις ποικίλες κοινωνικές αλλαγές που οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στην παρουσία του τουρισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα στα οποία ο τουρισμός διαδραματίζει έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στον σύγχρονο κόσμο όπως: ιστορική εξέλιξη του τουρισμού, σχέσεις τουριστών και ντόπιων, σχέση εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, κοινωνικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης, τοπικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη, ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

 

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ελένη Κατσαρού
Η δημοκρατία στο σχολείο – Προοπτικές από την αξιοποίηση διαδικασιών έρευνας-δράσης και κριτικού γραμματισμού

Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να απαντήσει με το δικό του τρόπο σε ένα ερώτημα ιδιαιτέρως κρίσιμο για την εκπαίδευση στις μέρες μας: Ποιο είδος εκπαίδευσης είναι κατάλληλο για να χτίσουμε μια δημοκρατική κοινωνία στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο και ταυτόχρονα πολυπολιτισμικό και υπερ-ποικίλο κόσμο μας; Στην προσπάθεια αυτή, συζητά κριτικά τις προοπτικές που μπορούν να δημιουργηθούν στο σχολείο από την αξιοποίηση διαδικασιών έρευνας-δράσης και κριτικού γραμματισμού.

 

ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ

Διονύσης Γούτσος
Γλώσσα – Κείμενο, ποικιλία, σύστημα

2η έκδοση

Όλες σχεδόν οι δραστηριότητες του ανθρώπου περιλαμβάνουν τη συστηματική δημιουργία και πρόσληψη μιας τεράστιας ποικιλίας υλικών σημείων που ονομάζουμε «γλώσσα». Πλήθος θεωριών, μεθοδολογικών εργαλείων και πρακτικών εφαρμογών έχουν καταφέρει να φωτίσουν διαφορετικές πτυχές αυτού του πολυσύνθετου αντικειμένου. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια συναρπαστική περίοδο, στην οποία η επιστημονική μελέτη της γλώσσας εντάσσεται σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών προσεγγίσεων με συμπληρωματικές, αλλά και συχνά αντικρουόμενες, οπτικές. Το βιβλίο αποτελεί μια πρωτότυπη εισαγωγή στη μελέτη της γλώσσας, που επιχειρεί να προσανατολίσει τον αμύητο αναγνώστη στο αντικείμενο και τους κλάδους της σύγχρονης γλωσσολογίας. Στόχος του είναι να παρουσιάσει με συνοπτικό και εύληπτο, αλλά όχι απλοϊκό, τρόπο τα κύρια ευρήματα της έρευνας, δίνοντας έμφαση στη γλώσσα στις διαφορετικές της εκφάνσεις ως κείμενο, ποικιλία και σύστημα. Στη δεύτερη, αναθεωρημένη έκδοση έχει προστεθεί πλούσιο υλικό και παραδείγματα, καθώς και ερωτήσεις οι οποίες εξετάζουν και προεκτείνουν τα ζητήματα που αναπτύσσονται σε κάθε κεφάλαιο.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

George Ritzer, Jeffrey Stepnisky
Σύγχρονη κοινωνιολογική θεωρία

2η έκδοση

Επιμέλεια: Μαγδαληνή Κολοκυθά
Μετάφραση: Μυρτώ Βρεττού, Γιώργος Χρηστίδης

Στη νέα έκδοση του βιβλίου, η σε βάθος εξέταση των θεωριών, οι οποίες συχνά παρουσιάζονται με συγκεκριμένα παραδείγματα, συνοδεύεται από κατατοπιστικές και ενδιαφέρουσες βιογραφικές σκιαγραφήσεις πολλών από τους σημαντικότερους στοχαστές της σύγχρονης θεωρίας. Δύο εισαγωγικά κεφάλαια καλύπτουν την πρώτη ιστορική περίοδο της κοινωνιολογίας (Κεφάλαιο 1), καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις (Κεφάλαιο 2). Τα κεφάλαια αυτά προσφέρουν μια επισκόπηση που επιτρέπει στους φοιτητές να τοποθετήσουν το έργο κάθε θεωρητικού στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό του πλαίσιο. Αυτό το εύχρηστο επίτομο έργο προσφέρει στους σπουδαστές μια πρακτική σύνοψη πολλών από τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν για τη σύγχρονη κοινωνιολογική θεωρία και το πλαίσιο στο οποίο διατυπώθηκε. Ο κοινωνικός κόσμος, καθώς και πολλές από τις θεωρίες που τον αναλύουν, αποτελεί αντικείμενο περίπλοκο και δύσκολο. Στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει τη θεωρία με τρόπο ενδιαφέροντα, προσιτό, σαφή και κατανοητό.

 

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Στεφανία Καλογεράκη
Σχεδιασμός και κατασκευή ερωτηματολογίων στην κοινωνική έρευνα

Στόχος του βιβλίου είναι να αναδείξει την κομβική σημασία του σχεδιασμού και κατασκευής ερωτηματολογίων στην ποιότητα των δεδομένων που συλλέγονται στις κοινωνικές έρευνες. Στο πλαίσιο αυτό, συζητούνται οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στις πρακτικές σχεδιασμού, οι οποίες συνυφαίνονται με ειδικότερα ζητήματα μέτρησης και ευρύτερες διαδικασίες της έρευνας, καθιστώντας την κατασκευή του ερωτηματολογίου ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα. Η συζήτηση εμπλουτίζεται με πολλαπλά παραδείγματα εφαρμογής, έτσι ώστε οι νέοι ερευνητές και οι εκπαιδευόμενοι να λάβουν τις βέλτιστες δυνατές αποφάσεις σχεδιασμού και κατασκευής ερωτηματολογίων προάγοντας την επιστημονική γνώση στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Rod Hague, Martin Harrop, John McCormick
Συγκριτική πολιτική και διακυβέρνηση

3η έκδοση

Επιμέλεια: Γιώργος Παγουλάτος, Ιωάννης Παπαγεωργίου
Μετάφραση: Γιώργος Χρηστίδης

Το βιβλίο έχει σχεδιαστεί ως εισαγωγή στη μελέτη της Συγκριτικής Πολιτικής και Διακυβέρνησης. Στόχος των συγγραφέων είναι να προσφέρουν έναν πλήρη και κατανοητό οδηγό για αυτό το συναρπαστικό πεδίο της πολιτικής επιστήμης. Εστιάζουν στις μεθόδους και τις θεωρίες, στις διαφορές μεταξύ δημοκρατικών και αυταρχικών συστημάτων, στις ποικίλες μορφές που μπορεί να λάβει η διακυβέρνηση στα επιμέρους κράτη, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες συμμετέχουν ‒ή αποκλείονται‒ από τη διακυβέρνηση και από τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους.

 

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

Γιάννης Χωριανόπουλος, Θάνος Παγώνης
Στα ίχνη της Μεσογειακής Πόλης – Αστικότητα, σχεδιασμός και διακυβέρνηση στην αθηναϊκή μητρόπολη

Πρόλογος: Λίλα Λεοντίδου

Το βιβλίο εξετάζει τους μετασχηματισμούς της συζήτησης για την ελληνική πόλη στο διάστημα των τελευταίων δεκαετιών. Ζητούμενο αποτελεί η χαρτογράφηση της ιδιαίτερης πορείας της ελληνικής πόλης σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία καταγράφονται σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες ανάπτυξης των ευρωπαϊκών πόλεων, στο πλαίσιο της αστικής διακυβέρνησης, αλλά και στους προσανατολισμούς της αστικής πολιτικής. Κεντρικό ζητούμενο διερεύνησης αποτελεί το ειδικό βάρος των επίκαιρων αυτών συγκυριών καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι σχετικές δυναμικές ενσωματώνονται στην εγχώρια επιστημονική συζήτηση και στον κυρίαρχο πολιτικό λόγο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο επιδιώκεται να εξεταστεί ο βαθμός στον οποίο η συγκεκριμένη θεωρητική σχηματοποίηση της Μεσογειακής Πόλης εξακολουθεί να παραμένει έγκυρη αλλά και παραγωγική ως πλαίσιο ερμηνείας του σύγχρονου ελληνικού αστικού φαινομένου, διερευνώντας τις αιτίες και τις εκφάνσεις της όποιας απόκλισης, αλλά και το ειδικό βάρος των κληρονομημένων δομών και των εξωγενών επιρροών στις τρέχουσες κατευθύνσεις και επιλογές.