drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2022 | Προσεχείς κυκλοφορίες των Εκδόσεων Κριτική

Νέες εκδόσεις

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

.

Εκδοτικό πρόγραμμα

Προσεχείς κυκλοφορίες

Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2022

.

[Η ενημέρωση για τις προσεχείς κυκλοφορίες σε αρχείο .doc]

 

:: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ::

 

Joseph Roth

Ο τυφλός καθρέφτης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σε αυτό το βιβλίο συστεγάζονται το ομώνυμο κείμενο «Ο τυφλός καθρέφτης», με τον υπότιτλο «ένα μικρό μυθιστόρημα», καθώς και το «Απρίλης, η ιστορία μιας αγάπης», δημοσιευμένα αμφότερα το 1925. «Ο τυφλός καθρέφτης» αφηγείται τη δύσκολη ζωή της μικρής Φίνι στη Βιέννη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Φίνι μεγαλώνει σε ένα φτωχό και πικρόχολο περιβάλλον, εργάζεται σε ένα δικηγορικό γραφείο και ονειροπολεί. Η ενηλικίωσή της είναι απότομη, αλλά τότε γνωρίζει τυχαία τον Ράμπολντ, έναν πλανόδιο ρήτορα, και μεταφέρεται, για λίγο, στον κόσμο που επιθυμεί.

Στον «Απρίλη», ο αφηγητής, ένας περιπλανώμενος μοναχικός άντρας, περιγράφει την άφιξη και τη διαμονή του σε μια μικρή πόλη της επαρχίας. Διηγείται την ερωτική σχέση του με την Άννα, την υπάλληλο του πανδοχείου, και τον εξ αποστάσεως ανεκπλήρωτο έρωτά του με μια ωραία άγνωστη.

Ο Γιόζεφ Ροτ ζωντανεύει μια σειρά από εικόνες της καθημερινότητας, αναδεικνύοντας τις συνθήκες που διαμορφώνουν τη μοναδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και οδηγούν σε προσδοκίες που δεν ευοδώνονται.

 

Bernhard Schlink

20ή Ιουλίου

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Παρόν, 19 Ιουλίου: Το δεξιό κόμμα Γερμανική Δράση, με τον χαρισματικό νεαρό ηγέτη του, κερδίζει το 37% των ψήφων στις εκλογές. Παρόν, 20 Ιουλίου: Επέτειος της απόπειρας δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ (το 1944). Με αφορμή τα παραπάνω, οι τελειόφοιτοι ενός λυκείου, στο τελευταίο μάθημα Ιστορίας, ξεκινούν μια έντονη συζήτηση: Δεν θα έπρεπε η απόπειρα δολοφονίας να γίνει το 1931; Τότε που ακόμα υπήρχε η δυνατότητα, μια και ο Χίτλερ δεν είχε ανέβει ακόμα στην εξουσία και δεν ήταν τόσο προστατευμένος; Πώς σχετίζεται αυτό με τον αρχηγό της Γερμανικής Δράσης; Τι μπορεί να μας διδάξει κάτι τέτοιο για το μέλλον; Είναι προτιμότερο να κρατήσει κανείς τα χέρια του καθαρά ή να ρισκάρει να τα λερώσει;

Δεν είναι τυχαίος ο υπότιτλος «Ένα επίκαιρο έργο». Ο συγγραφέας του best seller Διαβάζοντας στη Χάννα χρησιμοποιεί εδώ τη θεατρική φόρμα απλώς για να ξεδιπλώσει αυτά τα ερωτήματα και μας διδάσκει ο ίδιος ένα μάθημα ηθικής, υπευθυνότητας και λήψης αποφάσεων.

 

Αργύρης Παλούκας

Τελευταίο σκοτάδι

Στο πέμπτο ποιητικό του βιβλίο, «Τελευταίο σκοτάδι», ο Αργύρης Παλούκας εγκαταλείπει σε μεγάλο βαθμό την ελλειπτικότητα της προηγούμενης ποιητικής συλλογής, «Άνθρωποι που γελάνε» (2018). Τα οικεία του θέματα αναπτύσσονται και πάλι οικονομημένα, με δωρικότητα και ακρίβεια, αλλά αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης και βάθος. Το περιεχόμενο των καινούργιων ποιημάτων επιβάλει πιο αυταρχικά τους δικούς του κανόνες: άλλοτε πιο εσωστρεφή κι άλλοτε πιο επιτακτικά, τα ποιήματα δηλώνουν χωρίς οποιονδήποτε περισπασμό ότι υπάρχει πλέον μόνο ο χρόνος κατά τον οποίο τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους.

 

:: ΓΙΑ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ::

 

Γιώργος Προφέτης

Κερδίστε με το σπαθί σας: Επαγγελματικές και επιχειρηματικές δεξιότητες για να κάνετε τη διαφορά

Στις μέρες μας το coaching χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο από μεγάλες αλλά και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και από μεμονωμένα στελέχη, για την αύξηση της απόδοσής τους και των επιχειρησιακών αποτελεσμάτων. Στο βιβλίο αυτό αναλύεται, με τρόπο απλό και κατανοητό, η μεθοδολογία του coaching και οι εφαρμογές του στη διοίκηση (μάνατζμεντ). Ακόμη, περιλαμβάνονται κεφάλαια που αφορούν τη λήψη αποφάσεων και την ικανότητα κριτικής σκέψης και ανάλυσης των δεδομένων, καθώς και τεχνικές για τη βελτίωση της λεκτικής επικοινωνίας και των πωλησιακών ικανοτήτων. Επίσης, θα βρείτε πολύτιμες γνώσεις βασισμένες στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία και την πολυετή πείρα του συγγραφέα, καθώς και πολλά πρακτικά παραδείγματα που θα βοηθήσουν τον σύγχρονο επιχειρηματία, το διευθυντικό στέλεχος, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον πωλητή μιας εταιρίας να «δoυν» τη δουλειά τους εις βάθος και να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες που θα συμβάλλουν στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

 

:: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ::

.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 

Gary Dessler

Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού: Πλήρης έκδοση

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κουτρούκης, Αμαλία Σταφυλά
Ελληνικές μελέτες περίπτωσης: Γεώργιος Θερίου
Μετάφραση: Αγαμέμνων Μήλιος, Ηρώ Νικολάου

Το βιβλίο αποτελεί μια πλήρη έκδοση των θεμελιωδών εννοιών και τεχνικών που απασχολούν τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, οι οποίες παρουσιάζονται και αναπτύσσονται εξαιρετικά δομημένα, παρέχοντας στους φοιτητές που διδάσκονται το μάθημα και στους εν ενεργεία μάνατζερ μια ολοκληρωμένη και πρακτική εισαγωγή σε σύγχρονες έννοιες και τεχνικές.
Σε κάθε κεφάλαιο θίγονται νέα θέματα, πρακτικά παραδείγματα και ερευνητικά ευρήματα που συνοδεύονται από εκατοντάδες νέες παραπομπές σε υλικό που κυκλοφόρησε από το 2015 ως το 2018.

 

ΧΩΡΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

Θεόδωρος Α. Σταυρινούδης, Χρήστος Σ. Κακαρούγκας

Διοικώντας τις τουριστικές επιχειρήσεις: Ένας επιστημονικός οδηγός για το πώς και το γιατί του τουριστικού επιχειρείν

Σκοπός του βιβλίου είναι αφενός να χαρτογραφήσει το πολύπλευρο επιστημονικό τοπίο του τομέα της διοίκησης των τουριστικών επιχειρήσεων-οργανισμών και αφετέρου να δώσει πολλά παραδείγματα καλών πρακτικών. Ένας πολύτιμος βοηθός για φοιτητές, νέους επιστήμονες και όλους όσοι κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα αλλά και για έμπειρους επαγγελματίες, στελέχη και εργαζόμενους που θέλουν να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους.

 

Πάρις Τσάρτας, Ευθυμία Σαραντάκου

Ελληνική τουριστική ανάπτυξη και πολιτική – 2η έκδοση

Ο τουρισμός πλέον έχει αποκτήσει μια διευρυμένη πολιτική, θεσμική και κοινωνική νομιμοποίηση ως τομέας-πυλώνας των πολιτικών ανάπτυξης της χώρας και στη μετα-μνημονιακή και στη μετα-covid εποχή. Η λειτουργική και θεσμική διασύνδεση της Ανάπτυξης και της Πολιτικής είναι πια γεγονός. Στο παρόν βιβλίο εξετάζονται κομβικά ζητήματα, όπως η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η τμηματοποίηση και η εξειδίκευση της ζήτησης, η διαχείριση των τουριστικών προορισμών, η ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η τοπική ανάπτυξη, η σύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, οι χωρικές και επενδυτικές πολιτικές, οι δράσεις και εφαρμογές τεχνολογικής αναβάθμισης του τουριστικού τομέα.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 

Γιώργος Ανδρέου

Η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων: Η πρόκληση της ανθεκτικότητας

Το βιβλίο εξετάζει διεξοδικά ορισμένες κρίσιμες πτυχές της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης (οικονομική διακυβέρνηση, προϋπολογισμός, ενιαία αγορά, μετανάστευση και ασφάλεια, εξωτερική δράση) κατά την τελευταία δεκαπενταετία, προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά την ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την ικανότητά της όχι μόνο να αντέχει και να αντιμετωπίζει τις εκάστοτε προκλήσεις, αλλά και να μετασχηματίζεται με βιώσιμο, δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο.

 

:: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ::

.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 

R. Dan Reid, Nada R. Sanders

Διοίκηση επιχειρησιακών λειτουργιών – 2η έκδοση

Επιμέλεια: Πρόδρομος Χατζόγλου, Δημήτρης Δρόσος
Μετάφραση: Παρασκευή Παπαδοπούλου

Οι συγγραφείς, με μακρά διδακτική εμπειρία στο πεδίο, παρουσιάζουν τις βασικές έννοιες και τεχνικές της διοίκησης λειτουργιών, καλύπτοντας ζητήματα όπως η διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας, τα συστήματα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP), η διοίκηση πληροφοριακών συστημάτων, η οργανωσιακή κουλτούρα, οι στρατηγικές και τακτικές αποφάσεις, εστιάζοντας τόσο στις επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων όσο και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Στη νέα έκδοση, το κείμενο έχει αναθεωρηθεί, με στόχο να γίνει όσο το δυνατόν πιο διδακτικό και φιλικό προς τον αναγνώστη.

 

Dhruv Grewal, Michael Levy, Λεωνίδας Κ. Λεωνίδου, Θωμάς Α. Φωτιάδης

Μάρκετινγκ

Επιμέλεια: Λεωνίδας Κ. Λεωνίδου, Θωμάς Α. Φωτιάδης
Μετάφραση: Παρασκευή Παπαδοπούλου

Στόχος των συγγραφέων είναι να καταστήσουν σαφείς στους φοιτητές τους λόγους για τους οποίους το μάρκετινγκ καθαυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο: Δημιουργεί ανθεκτικές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στις εταιρείες και τους πελάτες τους. Προσδιορίζει τι θεωρούν πολύτιμο οι καταναλωτές, δίνοντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επεκταθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Χωρίς το μάρκετινγκ, θα ήταν δύσκολο για τον καθένα μας να πληροφορηθεί για τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Ουσιαστικά, η κατανόηση του μάρκετινγκ μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές στην εκπαίδευσή τους, στην επαγγελματική τους ανέλιξη και στη ζωή τους εν γένει.

 

Patricia Wallace

Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης: Άνθρωποι, τεχνολογία, διαδικασίες – 2η έκδοση

Επιμέλεια: Πρόδρομος Χατζόγλου, Θεοδόσιος Τσιάκης
Μετάφραση: Παρασκευή Παπαδοπούλου

Το βιβλίο αποτελεί μια εισαγωγή στον πραγματικό κόσμο των πληροφοριακών συστημάτων. Με πρωτότυπη προσέγγιση, πολλά παραδείγματα και θέματα από την καθημερινότητα, η Patricia Wallace εξοικειώνει τον φοιτητή με αυτόν τον ταχύτατα εξελισσόμενο επιστημονικό κλάδο και τον προετοιμάζει για την είσοδό του σε μια πολλά υποσχόμενη, αλλά και ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Η δεύτερη επικαιροποιημένη έκδοση του βιβλίου περιλαμβάνει πολλές νέες συζητήσεις και παραδείγματα σχετικά με τις αναπτυσσόμενες τεχνολογίες και τις τάσεις του κλάδου.

 

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

 

Λεωνίδας Ανθόπουλος

Έξυπνες πόλεις και ευφυής διακυβέρνηση

Το βιβλίο μελετά τις έξυπνες πόλεις και τις σχετικές με αυτές δραστηριότητες εξυπηρετώντας πολλαπλούς στόχους. Πρώτον, αποσαφηνίζει το πλαίσιο της έξυπνης πόλης και τον ρόλο της διακυβέρνησης σε αυτή. Δεύτερον, γίνεται ένας οδηγός για κυβερνήσεις, ερευνητές και επαγγελματίες προσδιορίζοντας τα στοιχεία που συνθέτουν μια έξυπνη πόλη και τα τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετηθεί η αποστολή της. Τρίτον, προσφέρει στους αναγνώστες τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να αντιληφθούν, να εκτιμήσουν τις δυνατότητες, να διαχειριστούν την ανάπτυξη και να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα ενός έργου έξυπνης πόλης.

 

Nell Dale, John Lewis

Επιστήμη υπολογιστών

Επιμέλεια: Χ. Κατσάνος, Π. Παπαδημητρίου, Ν. Σαμαράς, Θ. Τσιάτσος
Μετάφραση: Αγαμέμνων Μήλιος

H Επιστήμη υπολογιστών προσφέρεται ως βασικό σύγγραμμα για ένα εισαγωγικό μάθημα στην πληροφορική. Οι συγγραφείς αναλύουν το υπολογιστικό σύστημα στα διάφορά επίπεδά του. Tο βιβλίο έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει μια επισκόπηση των επιπέδων αυτών, παρουσιάζοντας τις υποκείμενες τεχνολογίες υλικού και λογισμικού, ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εκτιμήσουν και κατανοήσουν όλες τις πτυχές των υπολογιστικών συστημάτων.

 

ΧΩΡΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

Νικόλαος Γαβανάς, Αθηνά Γιαννακού, Αναστασία Πανώρη, Αλέξανδρος Σδουκόπουλος (επιμέλεια)

Χωρικός σχεδιασμός στην ψηφιακή εποχή [συλλογικό]

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και οι όλο και πιο προηγμένες τεχνολογίες που εισάγονται συμβάλλουν με καινοτόμους τρόπους τόσο στην κατανόηση της πολυπλοκότητας του χώρου και των διαδικασιών και μορφών μετασχηματισμού του όσο και στην αντιμετώπιση και διαχείριση των σύνθετων και πολυεπίπεδων προβλημάτων του μέσω φυσικο-ψηφιακών αλληλεπιδράσεων. Για τον χωρικό σχεδιασμό, η ψηφιακή εποχή δεν αφορά μόνο την αυτοματοποίηση των εργαλείων ή και εν γένει του συστήματος σχεδιασμού. Αφορά πολύ περισσότερο την αναζήτηση ενός νέου σχεδιαστικού προτύπου και ενός νέου οράματος στο οποίο ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο.

 

Ανδριάνα Βλάχου (επιμέλεια)

Φύση, κεφάλαιο και κοινωνία – 2η έκδοση [συλλογικό]

Οι συγγραφείς, έχοντας ως αφετηρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία (πολιτική οικονομία, φιλοσοφία, ψυχανάλυση, κοινωνιολογία, ψυχολογία, ηλεκτρολογική μηχανική και βιολογία),
επιτυγχάνουν με τις κριτικές αναλύσεις και αντιπαραθέσεις τους να διαφωτίσουν πολλές πτυχές της σχέσης κοινωνίας και φύσης, προσβλέποντας στην ενδυνάμωση των κοινωνικών δυνάμεων για μια εναλλακτική, απελευθερωτική και οικολογικά υπερασπίσιμη κοινωνική οργάνωση.

 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

 

Timothy A. Philpot, Jeffery S. Thomas

Μηχανική υλικών

Επιμέλεια: Γιώργος Σαββαΐδης, Γιώργος Χαμηλοθώρης, Αθανάσιος Ζήσης
Μετάφραση: Φανή Πινακίδου, Αλέξανδρος Φουρίκης

Το βιβλίο στοχεύει στην καλλιέργεια της επικοινωνίας μεταξύ διδάσκοντα και φοιτητών και στην παρουσίαση της ύλης με τρόπο σαφή και κατανοητό. Η ανάπτυξη της θεωρίας και των πρακτικών εφαρμογών της μηχανικής υλικών γίνεται με τρόπο άμεσο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ετερόκλητων σπουδαστών. Περιλαμβάνονται προβλήματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα δυσκολίας, κατάλληλα για σπουδαστές διαφόρων επιπέδων. Αυτά τα προβλήματα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την οικοδόμηση της τεχνικής βάσης και των απαραίτητων δεξιοτήτων.

 

Jill K. Robinson, John E. McMurry, Robert C. Fay

Γενική Χημεία

Επιμέλεια: Ιωακείμ Σπηλιόπουλος, Μαρία Κοντού, Βασιλική Μαγκαφά
Μετάφραση: Βασίλης Ντούρος, Νίκη Σόρογκα, Χρήστος Τζουμανίκας

Στόχος του βιβλίου είναι να αποτελέσει μια διαυγή, συνεκτική εισαγωγή στη Χημεία βοηθώντας τους φοιτητές να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες και να εξοικειωθούν με το αντικείμενο. Οι συγγραφείς έχουν σχεδιάσει τα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά του συγγράμματος βασιζόμενοι σε εκπαιδευτική έρευνα και στρατηγικές οι οποίες βοηθούν τον φοιτητή να επιτύχει. Τα ερωτήματα, τα λυμένα παραδείγματα και τα πρακτικά προβλήματα που περιλαμβάνονται στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πιο κοινών λαθών και παρανοήσεων.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 

Γιάννης Παπαγεωργίου

Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ: Συνταγματικοί θεσμοί και σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν ξανά στην επικαιρότητα το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Το βιβλίο κάνει μια ιστορική, πολιτική και συνταγματική ανασκόπηση του σημερινού πολιτικού και θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΗΠΑ, ξεκινώντας από την ανάλυση των συνταγματικών διατάξεων και την εφαρμογή τους στη σημερινή πραγματικότητα. Εξετάζει, ιστορικά και πολιτικά, από τη Συνέλευση της Φιλαδέλφειας μέχρι σήμερα, τη διαμόρφωση των μεγάλων θεσμών της χώρας (τον ρόλο του προέδρου, του Κογκρέσου και των δικαστηρίων), καθώς και τις αιτίες των συνταγματικών επιλογών, ενώ παρακολουθεί τη σημασία της ομοσπονδιακής διαίρεσης της κυβέρνησης και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το κράτος.

 

ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ – ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

 

Βασίλης Δαλκαβούκης, Γιώργος Μαυρομάτης (επιμέλεια)

Προς μια εθνογραφία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης [συλλογικό]

Το ανά χείρας βιβλίο είναι το προϊόν μιας πολυετούς ερευνητικής απόπειρας στον χώρο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης με την εφαρμογή ποιοτικών ερευνητικών εργαλείων και κυρίως της εθνογραφίας. Πρόκειται για κείμενα που συνιστούν το αποτέλεσμα της εφαρμογής των θεωρητικών και μεθοδολογικών αρχών της εθνογραφικής μεθοδολογίας από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής: Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» ‒και ειδικότερα του μαθήματος «Εθνογραφικές εφαρμογές στις τυπικές και τις άτυπες μορφές εκπαίδευσης»‒ ή βασίζονται σε διπλωματικές και διδακτορικές διατριβές που εκπορεύονται από την ίδια οπτική.