drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2019 | Νέες και προσεχείς κυκλοφορίες των Εκδόσεων Κριτική

Νέες εκδόσεις

Η ενημέρωση για τις νέες και προσεχείς κυκλοφορίες σε αρχείο .doc

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ
Εκδοτικό πρόγραμμα
Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2019

 

:: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ::

 

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

David Foster Wallace
Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες

Μετάφραση – επίμετρο: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Οι Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες είναι μια συλλογή 23 κειμένων που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1999. Τα κείμενα, προερχόμενα από την ιδιοφυή γραφίδα του David Foster Wallace, εύλογα δεν κατατάσσονται σε μία συγκεκριμένη κατηγορία, όπως αυτή του γραμμικού διηγήματος, αλλά, αντίθετα, φλερτάρουν με τα είδη και αφήνουν το μοναδικό τους αποτύπωμα. Αν και πρωταγωνιστές των ιστοριών είναι οι σύγχρονοι άντρες, η επιθετική τους αρρενωπότητα και ο σεξισμός που αυτή αναδίδει, τα κείμενα είναι διαποτισμένα από την ειρωνεία, το μαύρο χιούμορ και το βαθύ αίσθημα της μοναξιάς – γνώριμα χαρακτηριστικά στον τρόπο γραφής του Wallace.
Το 1997, ο Wallace βραβεύτηκε με το Aga Khan Prize for Fiction από το The Paris Review για μία από τις ιστορίες της συλλογής («Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες [#20]»).
Τα περισσότερα κείμενα του βιβλίου έχουν διασκευαστεί για το θέατρο (2000, 2012, 2014) και το 2009 έγιναν ταινία υπό τον ομώνυμο τίτλο σε σκηνοθεσία του John Krasinski.

Το βιβλίο κατέχεται από ένα πνεύμα βανδαλισμού, το οποίο αρχικά σε κάνει να βουρκώνεις, στη συνέχεια σε απογυμνώνει και στο τέλος διαλύει οτιδήποτε χειροπιαστό.
Adam Goodheart, The New York Times

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Νίκος Ξένιος
Τα σπλάχνα

Μυθιστόρημα

Στο νέο βιβλίο του Νίκου Ξένιου, το μυθιστόρημα Τα σπλάχνα, πρωταγωνιστής είναι ο Άλκης Δομέστικος. Το πρώτο σημαντικό γεγονός που καθορίζει την πορεία της ζωής του είναι ο θάνατος της μητέρας του. Αφήνοντας πίσω τη γυναίκα και το παιδί του, οδηγείται στη Μασσαλία, όπου καταπιάνεται με μια ιδιότυπη διδασκαλία της Ιστορίας. Εκεί, η επαφή του με την οικονόμο του και τον γιο της θα αποκαλύψει ακόμα περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά του, πολλά από τα οποία έρχονται σε αντίθεση με όσα καταγράφονται στα ημερολόγια που κρατάει ο ίδιος. Το κορυφαίο όμως γεγονός για την αυτογνωσία του θα λάβει χώρα σε μια έκθεση ζωγραφικής στο Βερολίνο. Σε αυτό το μυθιστόρημα συμπλέκονται με μαεστρία οι τόποι, τα ιστορικά γεγονότα (με απαρχή τον εμπρησμό της εβραϊκής συνοικίας Κάμπελ στη Θεσσαλονίκη το 1931) και οι σκοτεινές πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού.

 

:: NON FICTION ::

 

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κωνσταντίνος Γάτσιος, Δημήτρης Ιωάννου
Ζήτημα εθνικής επιβίωσης

Παρά τα όσα υποστηρίζει η επικρατούσα πολιτική και ιδεολογική άποψη της εποχής μας και παρά τα όσα, ειλικρινά και ανεπιτήδευτα, φρονεί η πλειοψηφία των πολιτών, η διαρθρωτική κρίση, η οποία εδώ και δέκα χρόνια πλήττει την ελληνική κοινωνία, δεν ήταν ούτε άδικη ούτε απρόσμενη. Όλως αντιθέτως, η κρίση αυτή προέκυψε ως φυσιολογική και αναπόφευκτη συνέπεια των αβίαστων μακροχρόνιων επιλογών και των ενδιάθετων ροπών του πλειοψηφικού τμήματος του ελληνικού λαού. Προέκυψε, δηλαδή, μέσα από τις πολιτικές του προτιμήσεις αλλά και από τις ποικίλες, αγωνιστικές και άλλες, διεκδικήσεις του, κυρίως κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο. Το Ζήτημα εθνικής επιβίωσης περιλαμβάνει κείμενα που γράφτηκαν από το 2008 έως και σήμερα. Οι συγγραφείς του θεωρούν πως είναι απαραίτητη η καλλιέργεια ενός φωτισμένου λαού, προτού η παρούσα κατάσταση αποκτήσει χαρακτήρα μόνιμης εθνικής παρακμής.

 

Δημήτρης Καλουδιώτης
Νέα κανονικότητα – Δυνατότητες και περιορισμοί

Πρόλογος: Γιώργος Φλωρίδης

Στο βιβλίο Νέα κανονικότητα γίνεται προσπάθεια να ανιχνευτούν αισιόδοξες προοπτικές σε μια εποχή κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, αναλύονται οι εθνικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις και ο κύκλος των αναγκαίων παρεμβάσεων ‒το τετράγωνο των προτεραιοτήτων πολιτικό σύστημα, ασφάλεια, παιδεία, οικονομία‒, ώστε η χώρα να προχωρήσει σε μια ουσιαστική «κανονικότητα». Ακόμα, επισημαίνονται οι δυνατότητες και οι περιορισμοί, ώστε να αποφευχθεί ο καταστροφικός φαύλος κύκλος ανασυγκρότηση, κρίση, χρεοκοπία. Στο παράρτημα που συνοδεύει τον τόμο, γίνεται μια σύντομη περιδιάβαση στα ζητήματα εθνικής ταυτότητας και μια προσωπική αποτίμηση της «γενιάς» του Πολυτεχνείου.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

Charles Kadushin
Κοινωνικά δίκτυα – Θεωρίες, έννοιες και ευρήματα

Μετάφραση – επιμέλεια: Ιωάννης Κατερέλος

Τα Κοινωνικά δίκτυα βρίσκονται παντού γύρω μας και αφορούν ποικίλες πτυχές της ζωής μας. Αναμφίβολα, η περιγραφή της ισχύος και του εύρους της δράσης τους σε προσωπικό, διαπροσωπικό, διομαδικό και κοινωνικό επίπεδο απαιτεί ειδική μεταχείριση. Ο Charles Kadushin επιχειρεί μια ευσύνοπτη και κατανοητή παρουσίαση της θεωρίας των κοινωνικών δικτύων, αντλώντας κυρίως από κοινωνιοψυχολογικές ή κοινωνικές θεωρίες. Αποφεύγοντας τον διακηρυκτικό λόγο, εξηγεί με ιδιαίτερα εύληπτο τρόπο τόσο τις δομικές ιδιότητες των κοινωνικών δικτύων όσο και τη δυναμική τους, καθιστώντας έτσι το παρόν σύγγραμμα ένα από τα πλέον κατάλληλα εργαλεία διδασκαλίας που καλύπτει ένα κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το Sklare Award της Association for the Social Scientific Study of Jewry των ΗΠΑ.

 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

David J. Hunter
Διακριτά μαθηματικά – Βασικές αρχές

Πρόλογος – επιμέλεια: Σπύρος Κοντογιάννης, Δημήτρης Φωτάκης
Μετάφραση: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Αγαμέμνων Μήλιος

Το βιβλίο έχει σχεδιαστεί για φοιτητές σχολών επιστήμης των υπολογιστών ή μαθηματικών για μαθήματα διακριτών μαθηματικών, αλλά αποτελεί επίσης άριστη πηγή γνώσης για σπουδαστές άλλων πεδίων. Το κείμενο οργανώνεται γύρω από πέντε τύπους μαθηματικής σκέψης: λογική, σχεσιακή, αναδρομική, ποσοτική και αναλυτική. Για να ενισχύσει αυτή την προσέγγιση, ο συγγραφέας εισάγει την έννοια των γραφημάτων νωρίς στο βιβλίο, παρέχοντας ένα πιο πλούσιο περιβάλλον για παραδείγματα και εφαρμογές. Οι εφαρμογές διατρέχουν όλο το κείμενο, ενώ το τελευταίο κεφάλαιο διερευνά αρκετές χρήσεις του συλλογισμού των διακριτών μαθηματικών σε διάφορα επιστημονικά πεδία. Μελέτες περιπτώσεων από τη βιολογία, την κοινωνιολογία, τη γλωσσολογία, τα οικονομικά και τη μουσική μπορούν να αποτελέσουν τη βάση και για ανεξάρτητες μελέτες ή ερευνητικές προοπτικές.

 

ΦΥΣΙΚΗ

Richard Wolfson
Θεμελιώδης πανεπιστημιακή φυσική

Επιμέλεια: Μαρία Κατσικίνη, Παναγιώτης Κουνάβης, Κωνσταντίνος Κουσουρής
Μετάφραση: Γεωργία Ζαχαρίου, Φανή Πινακίδου

Η Θεμελιώδης πανεπιστημιακή φυσική του Richard Wolfson είναι ένα περιεκτικό και σύγχρονο εγχειρίδιο που διακρίνεται για τη σαφήνεια στον τρόπο γραφής του και περιλαμβάνει πλήθος παραδειγμάτων, ασκήσεων και προβλημάτων. Στόχος του είναι να συμβάλει στην ουσιαστική κατανόηση και να συνδέσει τα θεωρητικά θέματα με την πρακτική εφαρμογή τους. Τα σχολιασμένα σχήματα και οι στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων, βήμα προς βήμα, βοηθούν τους φοιτητές στην εμπέδωση των εννοιών και στην πρακτική τους εξάσκηση.

 

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Pamela S. Schindler
Μέθοδοι έρευνας για τις επιχειρήσεις

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Αποστολάκης, Μάρκος Κουργιαντάκης
Μετάφραση: Σταμάτης Κώντσας, Παρασκευή Παπαδοπούλου

Ένα σύγχρονο βιβλίο ερευνητικής μεθοδολογίας που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως, προσαρμοσμένο στον τρόπο με τον οποίο φοιτητές και διδάσκοντες χρησιμοποιούν το υλικό των εγχειριδίων, αλλά και στις σημαντικές αλλαγές στον κλάδο της έρευνας. Στα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται μαθησιακοί στόχοι και περιλήψεις, πολυχρηστικά ερωτήματα προς συζήτηση, πολύπλευρα παραρτήματα, καθώς και χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Mary Kalantzis, Bill Cope, Νεκτάριος Στελλάκης, Ευγενία Αρβανίτη
Γραμματισμοί – Μια παιδαγωγική διαφοροποιημένου σχεδιασμού και πολυτροπικών νοηματοδοτήσεων

Μετάφραση: Γιώργος Χρηστίδης

Μια ολοκληρωμένη εισαγωγή στην παιδαγωγική του γραμματισμού στο πλαίσιο του σύγχρονου περιβάλλοντος των νέων μέσων. Οι συγγραφείς δεν εστιάζουν μόνο στην ανάγνωση και τη γραφή, αλλά και σε άλλους κώδικες επικοινωνίας, όπως η προφορική, η οπτική, η ακουστική, η χειρονομιακή, η απτική και η χωροαντιληπτική επικοινωνία. Η παρούσα έκδοση καλύπτει επίσης τα θέματα της γραμματικής, της φωνητικής και της ορθογραφίας, ενώ περιλαμβάνει και μια ολοκληρωμένη πραγμάτευση θεμάτων όπως οι πολυγραμματισμοί και ο κριτικός γραμματισμός.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Robert S. Witte, John S. Witte, Γιώργος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Κουνετάς
Στατιστική – Ανάλυση δεδομένων με χρήση της R

Μετάφραση: Αγαμέμνων Μήλιος

Αυτό το βιβλίο αποσκοπεί στην παρουσίαση της στατιστικής με τρόπο εύληπτο για τους φοιτητές, παρέχοντας μια ανασκόπηση περιγραφικής και επαγωγικής στατιστικής για σπουδαστές με λίγες γνώσεις μαθηματικών στα επιστημονικά πεδία των επιστημών που πραγματεύονται τη συμπεριφορά, την κοινωνία, την υγεία και την εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται βασικές έννοιες και διαδικασίες που επεξηγούνται σε απλή γλώσσα. Τα περιττά μαθηματικά αποφεύγονται, χωρίς ωστόσο να θυσιάζεται η ακρίβεια ή ο ρεαλισμός. Μικρές δεσμίδες δεδομένων ορίζουν τις περισσότερες πράξεις. Μεμονωμένα παραδείγματα διατρέχουν ολόκληρα κεφάλαια, προσφέροντας πρακτικά πλαίσια αναφοράς για νέες έννοιες και διαδικασίες.

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Laura E. Berk
Αναπτυξιακή ψυχολογία: Η προσέγγιση της διά βίου ανάπτυξης

Επιμέλεια: Κατερίνα Μανιαδάκη, Στάθης Παπασταθόπουλος
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Λυκιτσάκου, Αλεξία Μπακοπούλου, Αντωνία Ψαρρού

Το βιβλίο ενσωματώνει την κλασική και σύγχρονη θεωρία και έρευνα στο πεδίο της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, με έμφαση στη διά βίου ανάπτυξη και τη διασύνδεσή της με τη βιολογία και το περιβάλλον του ατόμου. Παρουσιάζει, επίσης, τα κοινά χαρακτηριστικά και τις διαφορές των επιμέρους εθνικών ομάδων και πραγματεύεται το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται το άτομο. Στόχος της συγγραφέως είναι να προσφέρει ένα σύγγραμμα που επιτρέπει στους φοιτητές την ουσιαστική κατανόηση των εννοιών και της θεωρίας, την εμπέδωση των διαφόρων εκφάνσεων της ανάπτυξης, την κριτική εξέταση των αντικρουόμενων απόψεων, καθώς και την εφαρμογή των γνώσεων στην καθημερινή τους ζωή.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Αθανάσιος Τζιμογιάννης
Ψηφιακές τεχνολογίες και μάθηση του 21ου αιώνα

Η ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών σε όλες τις μορφές εκπαίδευσης αποτελεί, διεθνώς, βασικό πυλώνα και προτεραιότητα της εκπαιδευτικής πολιτικής. To βιβλίο αυτό παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των τεχνολογικών, παιδαγωγικών και άλλων παραγόντων σχετικά με την ένταξη των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Η θεωρητική προβληματική του βασίζεται στην παραδοχή ότι οι συνεχώς εξελισσόμενες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως εκπαιδευτικά λογισμικά, εφαρμογές του Ιστού 2.0, κινητές συσκευές, ηλεκτρονικά περιβάλλοντα μάθησης διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο για τη μάθηση του 21ου αιώνα. Οι εκπαιδευτικοί, ως αποτελεσματικοί σχεδιαστές της μάθησης, είναι σε θέση να επιλέγουν, να σχεδιάζουν και να αξιολογούν τις παιδαγωγικές στρατηγικές τους, ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένα μαθησιακά αποτελέσματα από τους μαθητές-εκπαιδευόμενους.

 

Νικόλαος Σαμαράς, Κωνσταντίνος Τσιπλίδης
Το βιβλίο της Python – Γράφοντας κώδικα

Το βιβλίο της Python ξεκινάει από τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να μάθει κάποιος ο οποίος ασχολείται για πρώτη φορά με τον προγραμματισμό και επιθυμεί να προχωρήσει σε πιο σύνθετες προγραμματιστικές τεχνικές. Με περισσότερα από 140 ολοκληρωμένα παραδείγματα, αναλυτικές περιγραφές και σχολιασμό, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει και να εφαρμόσει τις δομές και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της γλώσσας. Ακόμα, περιλαμβάνονται πάνω από 350 λίστες κώδικα με τη μορφή προγραμμάτων, περισσότερες από 60 εικόνες, 30 και πλέον αναλυτικοί πίνακες, περισσότερες από 400 προγραμματιστικές ασκήσεις και ερωτήσεις κατανόησης και επανάληψης, αναλυτικά ευρετήρια πινάκων, εικόνων και κώδικα, καθώς επίσης και ερμηνευτικό γλωσσάρι ορολογίας. Είναι ιδανικό εγχειρίδιο και ολοκληρωμένος οδηγός εκμάθησης και χρήσης της Python τόσο για φοιτητές και μαθητές όσο και για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό με μια σύγχρονη, απλή αλλά πανίσχυρη γλώσσα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεραφείμ Πολύζος
Περιφερειακή ανάπτυξη – 2η έκδοση

Στη δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του επιτυχημένου βιβλίου Περιφερειακή ανάπτυξη, ο συγγραφέας Σεραφείμ Πολύζος προχωρεί στη βελτίωση και τον εμπλουτισμό της ύλης, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την αρχική δομή του τόμου. Συγκεκριμένα, στη νέα του έκδοση, η ύλη ενσωματώνει τις νέες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία. Ακόμα, έχει γίνει επικαιροποίηση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν τις περιφερειακές ανισότητες και τα χαρακτηριστικά των ανισοτήτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τέλος, η εκτύπωση του βιβλίου είναι έγχρωμη, γεγονός που εξασφαλίζει την καλύτερη απεικόνιση των σχημάτων και καθιστά την ανάγνωση ευχάριστη και αποδοτική.

 

Αντιγόνη Λυμπεράκη, Σοφία Σκορδίλη
Οικονομική γεωγραφία – Οι νέες συντεταγμένες του παγκόσμιου χάρτη της χωροθέτησης και χωρικής οργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας

Οι διαδικασίες παγκόσμιας ολοκλήρωσης και αλληλεξάρτησης που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν διευρύνει το αντικείμενο και έχουν μετατοπίσει τις ερευνητικές προτεραιότητες της Οικονομικής Γεωγραφίας. Το βιβλίο είναι ένα ενημερωμένο εγχειρίδιο που παρακολουθεί τη διαχρονική εξέλιξη των κεντρικών ζητημάτων που απασχολούν την Οικονομική Γεωγραφία από τις πρώιμες προσεγγίσεις μέχρι τις πολύ πρόσφατες συζητήσεις, ενσωματώνοντας πολλαπλούς (και διεπιστημονικούς) προβληματισμούς. Ενδεικτικά, διερευνά τη χωρική οργάνωση και τις επιπτώσεις πολύπλοκων υπερεθνικών παραγωγικών δικτύων στις μικρές επιχειρήσεις και στις τοπικές οικονομίες, τις επιπτώσεις των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην οργάνωση του χώρου, καθώς και τις στρατηγικές διεθνούς εδραίωσης Διεθνικών Εταιριών του τομέα των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου.

 

Joseph E. Stiglitz, Jay K. Rosengard
Οικονομική του δημοσίου τομέα – 2η έκδοση

Επιμέλεια: Αντώνης Αδάμ, Νικόλαος Καραβίτης

Ποιος θα πρέπει να είναι ο κοινωνικός ρόλος των κυβερνήσεων; Πώς θα πρέπει να σχεδιάζονται τα κυβερνητικά προγράμματα; Πώς θα πρέπει να σχεδιάζονται τα φορολογικά συστήματα ώστε να είναι αποτελεσματικά, αλλά και δίκαια; Στη νέα έκδοση του καθιερωμένου βιβλίου τους, οι Joseph Stiglitz και Jay Rosengard αξιοποιούν την πολύχρονη εμπειρία τους για να προσεγγίσουν τα βασικά αυτά ζητήματα των Οικονομικών του Δημόσιου Τομέα. Η νέα, πλήρως επικαιροποιημένη, έκδοση εστιάζει στις αλλαγές που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η ύλη παρουσιάζεται με μαθησιοκεντρικό και εύληπτο τρόπο. Οι μελέτες περίπτωσης και οι αναφορές σε προγράμματα και πολιτικές από τον πραγματικό κόσμο συνδέουν τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή της. Στόχος των συγγραφέων είναι να προσφέρουν στους φοιτητές μια παγκόσμια προοπτική βασισμένη στη διεθνή εμπειρία τους.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χάρης Κοκκώσης, Πάρις Τσάρτας
Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και περιβάλλον – 2η έκδοση

Στη νέα αυτή έκδοση, η ύλη εκσυγχρονίστηκε πλήρως με βάση τις εξελίξεις και τα δεδομένα της τελευταίας δεκαπενταετίας. Συγκεκριμένα: Σε όλα τα κεφάλαια επικαιροποιήθηκε η βιβλιογραφία, προστέθηκαν νέα παραδείγματα και νέες μελέτες περίπτωσης. Ακόμα, δύο νέα κεφάλαια, για ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά πλέον για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, εμπλουτίζουν την ύλη: «Τουριστικοί προορισμοί και τοπική διακυβέρνηση: Παράγοντες συγκρότησης, ζητήματα βιωσιμότητας» και «Τουρισμός και κλιματική αλλαγή. Σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις». Συνολικά, δόθηκε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα του βιβλίου, ώστε να καλύπτονται ενδελεχώς οι ανάγκες των σπουδαστών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και όσων έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον να γνωρίσουν τα θέματα που πραγματεύεται ο τόμος.