drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2021 | Προσεχείς κυκλοφορίες των Εκδόσεων Κριτική

Νέες εκδόσεις

Η ενημέρωση για τις προσεχείς κυκλοφορίες σε αρχείο .doc

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

Εκδοτικό πρόγραμμα
Προσεχείς κυκλοφορίες
Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2021

 

:: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ::

 

Bernhard Schlink
Χρώματα του αποχαιρετισμού

Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός

Μετά τη συγκινητική και ανατρεπτική του Όλγα (Κριτική, 2018), στην ωριμότητά του ο Μπέρνχαρντ Σλινκ, ο συγγραφέας του best seller Διαβάζοντας στη Χάννα (Κριτική, 1998), επιστρέφει με μια συλλογή διηγημάτων. Πρόκειται για ιστορίες που αφορούν την απώλεια, τα αντίο της ζωής μας, τους λυτρωτικούς αλλά και επώδυνους αποχαιρετισμούς που βιώνουμε κατ’ επανάληψη. Για τους αποχαιρετισμούς εντός της ζωής. Τι συμβαίνει όταν χρειάζεται να διαχειριστούμε απειλητικές αναμνήσεις και πού καταλήγουν εκείνες που φαινομενικά τις έχουμε τακτοποιήσει; Μπορεί μια ζωή με λανθασμένες επιλογές να είναι «σωστότερη» από μια ζωή γραμμική και ακύμαντη;

 

Thomas Bernhard
Βαδίζοντας

Μετάφραση: Μαρία Γκεγκοπούλου

Καταιγιστική και πυκνή νουβέλα, το Βαδίζοντας αποτελεί μια ιδανική εισαγωγή στον παράλογο, σκοτεινό και ασυνήθιστα κωμικό κόσμο του Μπέρνχαρντ. Σε αυτό το βιβλίο παρελαύνουν όλα τα θέματα (ασθένεια, τρέλα, απομόνωση, τραγικές φιλίες) που θα απασχολήσουν τον συγγραφέα σε όλο του το έργο. Το Βαδίζοντας καταγράφει τις συνομιλίες του ανώνυμου αφηγητή και του φίλου του Όλερ ενώ περπατούν, συζητώντας για οτιδήποτε τούς έρχεται στο μυαλό, αλλά επιστρέφοντας πάντα στον κοινό φίλο τους Κάρερ, ο οποίος έχει οδηγηθεί στην τρέλα. Από τα πιο φιλοσοφικά κείμενα του Μπέρνχαρντ, το Βαδίζοντας προσφέρει μια διεισδυτική σπουδή σχετικά με την αδυναμία του να σκεφτεί κανείς λογικά.

 

:: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ::

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

 

John Rawls
Διαλέξεις στην ιστορία της πολιτικής φιλοσοφίας

Επιμέλεια πρωτοτύπου: Samuel Freeman
Μετάφραση: Γρηγόρης Μολύβας, Αγλαΐα Μελά

Το βιβλίο στηρίζεται στις γραπτές διαλέξεις και τις σημειώσεις του John Rawls για το μάθημα της Σύγχρονης Πολιτικής Θεωρίας που δίδαξε στο Χάρβαρντ από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι το 1995. Στα περιεχόμενα του τόμου περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, διαλέξεις για τον Hobbes («Ανθρώπινη φύση και φυσική κατάσταση»), διαλέξεις για τον Locke («Η θεωρία περί φυσικού δικαίου», «Ιδιοκτησία και ταξικό κράτος»), διαλέξεις για τον Rousseau («Το πρόβλημα του κοινωνικού συμβολαίου»), διαλέξεις για τον Marx («H θεώρησή του για τον καπιταλισμό ως κοινωνικό σύστημα», «H αντίληψή του περί ορθού και δικαιοσύνης»).

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 

Paul Dickerson
Κοινωνική ψυχολογία – Παραδοσιακές και κριτικές προσεγγίσεις

Επιμέλεια: Θάλεια Δραγώνα, Νίκος Μποζατζής, Αντώνης Σαπουντζής, Ευαγγελία Φίγγου
Μετάφραση: Τατιάνα Μιχαλά

Με τρόπο τολμηρό και καινοτόμο, το βιβλίο καλύπτει τα κεντρικά ζητήματα της κοινωνικής ψυχολογίας: προκατάληψη, επιθετικότητα, συμμόρφωση, πειθώ, έλξη, σχέσεις, φιλοκοινωνική συμπεριφορά. Αφενός παρουσιάζει λεπτομερώς τις κλασικές και σύγχρονες έρευνες που εντάσσονται στο «κυρίαρχο ρεύμα» της κοινωνικής ψυχολογίας κι αφετέρου προχωρά παραπέρα, καθώς συζητά και αναλύει την «κριτική» γραμματεία της κοινωνικής ψυχολογίας. Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με τις συζητήσεις και τις αντιπαραθέσεις που εκτυλίσσονται στα συνέδρια της κοινωνικής ψυχολογίας, στα συναφή επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε εξειδικευμένα κείμενα.

 

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αντώνης Ζαΐρης, Χρήστος Λεμονάκης, Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, Γιώργος Σταμάτης
Διοίκηση επιχειρησιακής επικοινωνίας και μάρκετινγκ – Η σύγχρονη θεώρηση: ψηφιακό μάρκετινγκ

Χάρη στην τεχνολογία, σήμερα οι καταναλωτές έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογών (σε προϊόντα, σε πληροφόρηση, σε τοποθετήσεις των διαθεσίμων τους κ.λπ.). Έτσι και οι άνθρωποι του μάρκετινγκ οφείλουν να επικοινωνούν μαζί τους όχι με τρόπο μαζικό, αλλά στοχευμένα, χωρίζοντας τα target groups σε μικρότερες ομάδες. Ως εκ τούτου, οι παραδοσιακές μαζικές διαφημιστικές προβολές υποκαθίστανται από συνδυασμένες μορφές επικοινωνίας και σύνθετες στρατηγικές μάρκετινγκ, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη αμεσότητα (συγκεκριμένα μηνύματα μεταφέρονται σε επιμέρους επιθυμητές ομάδες κοινού).

 

Θεόδωρος Κουτρούκης
Σύγχρονες εργασιακές σχέσεις

Στο βιβλίο επιχειρείται η σύντομη παρουσίαση των βασικών ζητημάτων που αναφέρονται στο ελληνικό σύστημα των εργασιακών σχέσεων. Το έργο αποτελεί καρπό της πολύχρονης ερευνητικής αλλά κυρίως διδακτικής εμπειρίας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά εισαγωγικών μαθημάτων που προέκυψαν από την αναγκαιότητα να διδαχθεί το ομότιτλο μάθημα σε προπτυχιακά ακροατήρια φοιτητών σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρατίθεται πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με μελέτες περίπτωσης, παραδείγματα και ασκήσεις που συμβάλλουν στην κατανόηση του αντικειμένου.

 

:: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ::

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

David C. Colander
Μικροοικονομική – Πολυπρισματική προσέγγιση

Επιμέλεια: Χρήστος Παπαδάς, Σταμάτης Κώντσας
Μετάφραση: Ελένη Θάνου, Γιώργος Μελισσουργός

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Jeri R. Hanly, Elliot B. Koffman
Αρχές και τεχνικές προγραμματισμού με τη γλώσσα C

Επιμέλεια: Νίκος Καρακαπιλίδης, Δημήτρης Βράκας, Δημοσθένης Κυριαζής
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Τσιπλίδης

 

Ευάγγελος Κεχρής
Σχεσιακές βάσεις δεδομένων – 3η έκδοση

 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Susan Trolier-Mckinstry, Robert E. Newnham
Επιστήμη και τεχνολογία υλικών – Δεσμοί, δομή και σύνδεση δομής με ιδιότητες των υλικών

Επιμέλεια: Γιώργος Λιτσαρδάκης, Φίλιππος Φαρμάκης
Μετάφραση: Σοφία Πινακίδου, Φανή Πινακίδου, Αλέξανδρος Φουρίκης

 

R. Kent Nagle, Edward B. Saff, Arthur David Snider
Διαφορικές εξισώσεις

Επιμέλεια: Αθανάσιος Αργυρίου, Αθανάσιος Κεχαγιάς
Μετάφραση: Στάμος Τσιτσώνης, Αλέξανδρος Φουρίκης

 

Ιωάννης Θ. Φαμέλης
Υπολογιστικά μαθηματικά – Αριθμητικές μέθοδοι και μέθοδοι βελτιστοποίησης με υλοποίηση σε MATLAB (Octave) και Python

 

Graham L. Patrick
Φαρμακευτική χημεία

Επιμέλεια: Γ. Ρασσιάς, Δ. Φωκάς, Δ. Παπαγιαννοπούλου, Ε. Ποντίκη
Μετάφραση: Χ. Θανάς, Φ. Μοσχονά, Κ. Πεπερίδου, Μ. Τσιτοπούλου, Δ. Κιούσης