drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Κατάλογος

catalog

Κατεβάστε
τον κατάλογο βιβλίων των εκδόσεων Κριτική

PDF (9,1 Mb)

Επικοινωνήστε μαζί μας για ερωτήσεις καταλόγου

Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2023 | Νέες & Προσεχείς κυκλοφορίες των Εκδόσεων Κριτική

Νέες εκδόσεις

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

Εκδοτικό πρόγραμμα
Νέες & Προσεχείς κυκλοφορίες
Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2023

[Η ενημέρωση για τις προσεχείς κυκλοφορίες σε αρχείο .doc]

 

:: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ::

 

Νίκος Ξένιος
Αλλοτεκοίτη: Εκεί που χάθηκε η βλάστηση

Το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Ξένιου μάς μεταφέρει σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον όπου η βλάστηση αποτελεί παρελθόν, η ερημοποίηση έχει προχωρήσει και οι άνθρωποι ζουν εντελώς αποκομμένοι από το φυσικό περιβάλλον. Το ακραίο κόμμα «Νέοι Δρόμοι για τον Λαό» παίρνει την εξουσία, χτίζει την Αλλοτεκοίτη στην ξερή κοίτη ενός ποταμού και καταδιώκει όλους όσοι νοσταλγούν το πράσινο, τη γονιμότητα της γης, την αφθονία του νερού.
Η Κυβέλη, καθηγήτρια φιλόλογος και πρωταγωνιστικό πρόσωπο του βιβλίου, ανήκει σε αυτούς που υπερασπίζονται δημόσια την ιερότητα της φύσης. Οι «Νέοι Δρόμοι για τον Λαό» τη συλλαμβάνουν και την κλείνουν σε ψυχιατρείο. Διασχίζοντας την έρημη, άνυδρη χώρα, η δημοσιογράφος Στέλλα Μπεράτη θα έρθει στην Αλλοτεκοίτη για να αναζητήσει τα ίχνη της Κυβέλης προσπαθώντας να συνθέσει το παζλ της παράδοξης ιστορίας της.
Με βαθιά αγάπη προς τον άνθρωπο, ο Νίκος Ξένιος μάς θυμίζει ότι μια ιστορία ποτέ δεν λέγεται με έναν και μόνο τρόπο. Σε μια εποχή απόλυτης σύγχυσης (ιδεολογικής, κοινωνικής, πολιτικής) είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν το δικαίωμα και τη διαύγεια να αφηγηθούν μια ιστορία – τη δική τους ιστορία.

 

:: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ::

 

Ανδρέας Στεργίου
Η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο: Αντίσταση στο μέλλον

Πρόλογος: Παναγιώτης Τσάκωνας
Μετάφραση: Γιώργος Χρηστίδης

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας διακρίνονται ιστορικά από μια μόνιμη δυσπιστία και εχθρότητα. Οι βαθιά ριζωμένες αντιπάθειες και τα διαδεδομένα στερεότυπα τροφοδοτούνται από μια δραματοποιημένη και εθνικιστικά χρωματισμένη ειδησεογραφική κάλυψη, η οποία παρέχει το πρίσμα μέσα από το οποίο οι δυο λαοί προσλαμβάνουν και ερμηνεύουν ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου. Ακολουθώντας μια διεπιστημονική μεθοδολογία, η οποία συνδυάζει νομικά, γεωπολιτικά και ιστορικά εργαλεία, το βιβλίο επιχειρεί, με βάση μια εξονυχιστική ανάλυση των διεθνών συνθηκών, των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων και του παγιωμένου εθιμικού δικαίου, να αποσαφηνίσει τα σημεία τριβής στην ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο: το ζήτημα της Υφαλοκρηπίδας, της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, της ΑΟΖ, του FIR, της οχύρωσης των νησιών κ.ά. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά μια συγκριτική αξιολόγηση των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς και των προγνώσεων για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, η συγκεκριμένη μελέτη προτείνει ένα εναλλακτικό πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για τη διευθέτηση της δυσεπίλυτης και πολυεπίπεδης ελληνοτουρκικής διένεξης.

 

Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (επιμέλεια)
Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών: Πτυχές μιας εθνικής σύγκρουσης (Βελτιωμένη έκδοση)

Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τότε που αποφασίστηκε η «ανταλλαγή ελληνοτουρκικών πληθυσμών» και η συζήτηση σχετικά με τα αίτια που την προκάλεσαν, τους όρους διεξαγωγής της και την τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων επανέρχεται ύστερα από μια μακροχρόνια χειμέρια νάρκη. Η ανάγκη επανέκδοσης του συλλογικού τόμου Η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών: Πτυχές μιας εθνικής σύγκρουσης, δεκαεπτά χρόνια ύστερα από την πρώτη έκδοση, ανταποκρίνεται στην αναβίωση της συζήτησης, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.
Το συλλογικό αυτό έργο επιχειρεί να εμπλουτίσει τη μονόπλευρη θεώρηση των φαινομένων στην ιστορικότητά τους, αλλά και τη συγκυρία, δηλαδή να διεμβολίσει και να αποκαθηλώσει τις μονοδιάστατες και αμετακίνητες ελληνικές ή τουρκικές εθνοκεντρικές οπτικές.

 

:: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ::

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

 

Δημήτρης Γ. Λαγός
Τουριστικός σχεδιασμός και πολιτική

Ο τουριστικός σχεδιασμός είναι μια σύνθετη και ορθολογική διαδικασία που επιδιώκει σε διάφορα επίπεδα διοίκησης (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό) τη σύζευξη πολλαπλών αναπτυξιακών στόχων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η ανάπτυξη ειδικών τουριστικών υποδομών, η πολιτιστική ανάπτυξη, η βιοποικιλότητα και η αισθητική τοπίου. Στόχος είναι η συγκρότηση πολιτικής και η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών κατάλληλων για την ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού. Σκοπός του παρόντος συγγράμματος είναι η κατανόηση του θεωρητικού και εμπειρικού πλαισίου της διαδικασίας του τουριστικού σχεδιασμού. Εξετάζονται πλήθος θεμάτων όπως: η οριοθέτηση του τουριστικού σχεδιασμού ως διακριτού επιστημονικού κλάδου, οι διαδικασίες και τα στάδια εκπόνησης των τουριστικών σχεδίων, οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι αρμοδιότητές τους, η οργάνωση, οι μέθοδοι αξιολόγησης, οι μεθοδολογίες πρόβλεψης και οι τεχνικές ανάλυσης, το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, η χρηματοδότηση των τουριστικών σχεδίων και προγραμμάτων και οι πολιτικές που σχετίζονται με τον τουριστικό σχεδιασμό στην Ελλάδα.

 

Ιάσων Κουφοδόντης, Χρήστος Μελάς, Δημήτριος Ρίγγας, Ελένη Χριστοπούλου
Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τουρισμό: Εφαρμογές, συστήματα και e-επιχειρείν

Στο κατώφλι της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τον χάρτη στον Τουρισμό. Αποτελούν όχημα ψηφιακού μετασχηματισμού παρέχοντας ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις φιλοξενίας, ενισχύουν τη βιωσιμότητα των προορισμών, επιδρούν στη δομή και τη διάρθρωση της παγκοσμιοποιημένης τουριστικής αγοράς και λειτουργούν ως φορέας διαμόρφωσης μιας νέας εμπειρίας για τον τουρίστα.
Το σύγγραμμα απευθύνεται στον φοιτητή, στον επιχειρηματία και σε οποιονδήποτε θέλει να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά μιας νέας εποχής που ανατέλλει. Επιδιώκει να δώσει μια σφαιρική εικόνα εξελίξεων και τάσεων που διαμορφώνονται λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, εξοικειώνοντας τον αναγνώστη με τις απεριόριστες δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες που συνοδεύουν κάθε καινοτομία. Τα κεφάλαια του βιβλίου, εμπλουτισμένα με ποικιλία υλικού, καλύπτουν όλες τις πλευρές του αντικειμένου, από την ιστορική αναδρομή και την τρέχουσα κατάσταση ως τις αναμενόμενες μελλοντικές εφαρμογές. Η κατανόηση του αντικειμένου οδηγεί στην απόκτηση πολύτιμης γνώσης, χρήσιμης για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε οποιαδήποτε τουριστική δραστηριότητα.

 

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

 

Paul A. Erickson, Liam D. Murphy
Ιστορία της ανθρωπολογικής σκέψης – 2η έκδοση

Επιμέλεια: Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Ελένη Σιδέρη
Μετάφραση: Φανή Μπούμπουλη

Η ανθρωπολογία ‒η μελέτη του ανθρώπου και του πολιτισμού του‒ είναι βαθιά ριζωμένη στη δυτική εμπειρία. Το βιβλίο αποτελεί μια συνοπτική εισαγωγή στο συγκεκριμένο θέμα. Ξεκινά από την αρχαιότητα, συνεχίζει με τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, για να φτάσει ως τον 19ο αιώνα, οπότε η ανθρωπολογική σκέψη αποκτά πιο συγκροτημένη και συστηματική μορφή. Η δεύτερη επικαιροποιημένη έκδοση εστιάζει κυρίως στον 20ό και στον 21ο αιώνα, παρουσιάζοντας όλα τα ρεύματα της αμερικανικής, της βρετανικής και της γαλλικής ανθρωπολογικής παράδοσης. Περιλαμβάνει, επίσης, κεφάλαια για τη θεωρία της αρχαιολογίας, της φυσικής και της πολιτισμικής ανθρωπολογίας, ενώ καλύπτει εκτενώς τα υποπεδία της αρχαιολογικής, της βιολογικής και της γλωσσολογικής ανθρωπολογίας.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Μαρία Μαμούρα
Προετοιμάζοντας τον αναστοχαστικό εκπαιδευτικό

Η έννοια του αναστοχασμού αντιμετωπίζεται τελευταία ως βασική συνιστώσα της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Στόχος του αναστοχασμού είναι η ανακάλυψη της άτυπης προσωπικής θεωρίας, που καθοδηγεί τις διδακτικές αποφάσεις και επιλογές του κάθε εκπαιδευτικού, και η προσπάθεια για την ανάπτυξη ή την αναμόρφωσή της. Η στοχαστική ευαισθησία και η μέθοδος με τις οποίες κάποιος αναζητά τις υποκείμενες παραδοχές που κατευθύνουν τη δράση του συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας «ανοιχτής» επαγγελματικής ταυτότητας, που προτάσσει τη διερώτηση απέναντι στις βεβαιότητες. Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να διερευνήσει όψεις της –υπό οικοδόμηση– επαγγελματικής ταυτότητας εκπαιδευόμενων εκπαιδευτικών μέσα από τις αναστοχαστικές τους διαδικασίες, στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης. Πραγματεύεται θεωρητικά έννοιες, όπως πεποιθήσεις και πρακτική γνώση των εκπαιδευτικών, και συζητά κριτικά προσεγγίσεις θεωρητικών του αναστοχασμού, που προτείνουν διαφορετικές διαδρομές και τρόπους για την επίτευξή του. Τέλος, το βιβλίο παρουσιάζει και αναλύει έναν αριθμό αναστοχαστικών καταγραφών εκπαιδευόμενων εκπαιδευτικών που φωτίζουν τον θεωρητικό λόγο και εξεικονίζουν παραδειγματικά τον αναστοχασμό ως μια διαδικασία προσωπικής νοηματοδότησης του εκπαιδευτικού έργου.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 

Douglas W. Simon, Joseph Romance
Η πρόκληση της πολιτικής: Μια εισαγωγή στην πολιτική επιστήμη

Επιμέλεια: Ανδρέας Στεργίου, Σωτήρης Βανδώρος
Μετάφραση: Δημήτρης Γκινοσάτης

Το κείμενο αυτό προβάλλει την ιδέα ότι η πολιτική στο σύνολό της έχει να κάνει με ορισμένες θεμελιώδεις έννοιες. Ποιες είναι οι πολιτικές αξίες που εμψυχώνουν έναν αγαθό πολιτικό βίο; Μπορούμε να αναπτύξουμε μια επιστήμη της πολιτικής που θα μας βοηθά να κατανοήσουμε τις εμπειρικές πραγματικότητες της πολιτικής; Μπορούμε να επιτύχουμε ένα υψηλό επίπεδο πολιτικής σωφροσύνης στην αντιμετώπιση των δημόσιων ζητημάτων; Μπορούμε να καταπιαστούμε δημιουργικά με το μέλλον της πολιτικής; Αυτοί είναι οι προβληματισμοί που –στο παρόν βιβλίο– διαμορφώνουν τις γέφυρες και τις συνδέσεις ανάμεσα στα επιμέρους πεδία του επιστημονικού κλάδου.

 

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 

Richard Whittington, Patrick Regnér, Duncan Angwin, Gerry Johnson, Kevan Scholes
Στρατηγική επιχειρήσεων: Πολύπλευρη διερεύνηση

Επιμέλεια: Αικατερίνη Γαλανού, Ιωάννα Γιαννούκου
Μετάφραση: Ηρώ Νικολάου

Με πωλήσεις πάνω από 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως, το βιβλίο αποτελεί μια βασική εισαγωγή στη στρατηγική επιχειρήσεων για τα διοικητικά στελέχη του σήμερα και του αύριο. Από τις νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι τις πολυεθνικές, στις σελίδες του εξετάζονται τα μεγάλα ερωτήματα που αφορούν τους οργανισμούς – πώς ευημερούν, αναπτύσσονται, καινοτομούν και αλλάζουν.
Η απεικόνιση των αλληλεπικαλυπτόμενων ζητημάτων της στρατηγικής τοποθέτησης, των στρατηγικών επιλογών και της στρατηγικής στην πράξη αμφισβητούν την άποψη ότι η διαδικασία στρατηγικής ακολουθεί μια απλή γραμμική πορεία. Τα πρίσματα της στρατηγικής και οι σχολιαστικές ενότητες έχουν σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στρατηγική τεχνολογίας, στην ενδελεχή ανάλυση των εκποιήσεων-εξαγορών-συγχωνεύσεων και σε πρακτικές τεχνικές.
Περιλαμβάνονται βασικοί όροι, πλαίσια και εργαλεία στρατηγικής, πλήθος παραδειγμάτων και περιπτώσεων από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τον τομέα του εθελοντισμού.

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

 

Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου
Παιδί, πόλη και σχεδιασμός: Το Spielraum

Πρόλογος: Κυριακή Τσουκαλά

Πώς ο σχεδιασμός του αστικού χώρου επηρεάζει την καθημερινή ζωή των παιδιών που μεγαλώνουν στην πόλη, και ειδικά στην ελληνική πόλη; Γιατί ο βαθμός ευημερίας των παιδιών είναι ίσως ο πιο καθοριστικός δείκτης βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας μιας πόλης; Ποιες καλές πρακτικές υιοθετούν οι πόλεις που είναι φιλικές για τα παιδιά και πώς μπορούμε να διδαχθούμε από αυτές; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα στα οποία απαντά το βιβλίο, που πραγματεύεται τη σχέση της παιδικής ηλικίας με τον αστικό χώρο, ιστορικά και στο σήμερα. Απευθύνεται στους επαγγελματίες και τους μελλοντικούς αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, στους επαγγελματίες και τους μελλοντικούς παιδαγωγούς, αλλά και στο ευρύ κοινό, καθώς τα παιδιά και η ευημερία τους μάς αφορούν όλους. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση με την πόλη που θα έχουν ως ενήλικοι, και γι’ αυτό ο ανθρωποκεντρικός αστικός σχεδιασμός, που αναγνωρίζει τα παιδιά ως χρήστες της πόλης και ισότιμους πολίτες, είναι το κλειδί για ένα καλύτερο αστικό μέλλον για το σύνολο της κοινωνίας μας.