ESPA
drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Ιανουάριος – Ιούνιος 2021 | Νέες και προσεχείς κυκλοφορίες των Εκδόσεων Κριτική

Νέες εκδόσεις

Η ενημέρωση για τις νέες και προσεχείς κυκλοφορίες σε αρχείο .doc

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

 

Εκδοτικό πρόγραμμα

Νέες και προσεχείς κυκλοφορίες

Ιανουάριος-Ιούνιος 2021

 

:: ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ & NON-FICTION ::

 

Robert Walser

Οι εκθέσεις του Φριτς Κόχερ

Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός

Ο Ρόμπερτ Βάλζερ έχαιρε θαυμασμού από τους Ρόμπερτ Μούζιλ, Χέρμαν Έσσε, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Φραντς Κάφκα και από άλλους σημαντικούς συγγραφείς. Στο παρόν βιβλίο, που εξέδωσε σε ηλικία 26 ετών, ο Βάλζερ δανείζεται την περσόνα ενός μαθητή, που δεν ζει πια, και, με την άδεια της μητέρας του, δημοσιοποιεί τις εκθέσεις που έγραφε στο σχολείο προτού πεθάνει. Γραφή λυρική, απλή, που καταπιάνεται με τα μεγάλα θέματα: φιλία, φτώχεια, ανθρωπιά, φύση, μοναξιά.

 

Alberto Moravia

Η προσήλωση

Μετάφραση: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Κεντρικό θέμα του μυθιστορήματος είναι η ανυπαρξία της πραγματικότητας. Ο πρωταγωνιστής, Φραντσέσκο Μερίνγκι, έχει μια εμμονή με την αυθεντικότητα. Το όνειρό του είναι να γίνει συγγραφέας κι έτσι καταπιάνεται με την αφήγηση μιας αιμομικτικής σχέσης ανάμεσα σε έναν πατριό και την κόρη της συζύγου του. Μέσα από παλινδρομήσεις στα ημερολόγιά του, ο Μοράβια αναδεικνύει ακριβώς τη ρευστή φύση της πραγματικότητας, των ταμπού, της σειράς των γεγονότων.

 

André Kubiczek

Η αξέχαστη χρονιά της αναρχίας

Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός

Μετά το Σκίτσο ενός καλοκαιριού (Κριτική, 2018), που αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό, ο Αντρέ Κούμπιτσεκ επιστρέφει στις εκδόσεις Κριτική με ένα ακόμα μυθιστόρημα. Το 1990, η Ανατολική Γερμανία προσχώρησε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, ένα νεαρό ζευγάρι από το Πότσνταμ, απογοητευμένοι από τις ραγδαίες αλλαγές στην πόλη τους και επιθυμώντας έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, καταφεύγουν σε ένα μικρό ειδυλλιακό χωριό προσπαθώντας να κάνουν μαζί μια νέα αρχή ξεκομμένοι από την πραγματικότητα. Ένα μυθιστόρημα για την αθωότητα των πρώτων βημάτων.

 

Kurt Tucholsky

Σούρουπο ή χάραμα;

Μετάφραση: Σωματείο Μεταπτυχιακών Σπουδών Γερμανικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας

Ο Κουρτ Τουχόλσκι, συγκαιρινός και θαυμαστής και αυτός του Ρόμπερτ Βάλζερ, ήταν κατά βάση δημοσιογράφος. Στο παρόν βιβλίο του δημοσιεύονται χρονογραφήματα για το Βερολίνο, για τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, για την εθνική οικονομία και για τη σάτιρα την εποχή του ναζισμού. Θέματα επίκαιρα και σήμερα, αποτυπώνουν το κλίμα μιας εποχής που παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τη δική μας.

 

:: ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ::

 

Kurt V. Kolasinski

Φυσικοχημεία

Επιμέλεια: Παναγιώτης Γιαννακουδάκης, Κωνσταντίνος Σιμσερίδης
Μετάφραση: Χριστίνα Βανταράκη, Φανή Πινακίδου

Το βιβλίο προσεγγίζει τη διδασκαλία της Φυσικοχημείας από μια νέα οπτική. Είναι σχεδιασμένο με τρόπο που κεντρίζει το ενδιαφέρον των φοιτητών και να τους προετοιμάζει για την εφαρμογή της θεωρίας στον πραγματικό κόσμο. Με πολλά πρακτικά, σύγχρονα παραδείγματα διευκολύνει την ουσιαστική κατανόηση των διαφόρων πτυχών και εφαρμογών της Φυσικοχημείας. Τη λειτουργικότητα του τόμου ενισχύουν οι πίνακες με προεπισκοπήσεις σημαντικών εννοιών και συνόψεις εξισώσεων, οι σύντομες ασκήσεις, καθώς και η επίλυση πλήθους προβλημάτων. Σε αντίθεση με τα εισαγωγικά εγχειρίδια, στόχος του παρόντος βιβλίου είναι να παρέχει σε σπουδαστές και διδάσκοντες ένα όσο γίνεται πιο πλήρες οπλοστάσιο, με σκοπό τη θεμελιώδη κατανόηση.

 

Christine P. Dancey, John Reidy

Στατιστική χωρίς μαθηματικά

Επιμέλεια: Ιωάννης Κατερέλος, Γιώργος Μαρκάκης
Μετάφραση: Αγαμέμνων Μήλιος

Στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει με απλοποιημένο και συνάμα ακριβή τρόπο τη Στατιστική ώστε να συμβάλλει στην εννοιολογική κατανόηση της ανάλυσης δεδομένων και να την καταστήσει προσιτή στους φοιτητές των κοινωνικών επιστημών, καλύπτοντας ένα κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Στα πλεονεκτήματα του τόμου περιλαμβάνονται οι επισκοπήσεις των κεφαλαίων, οι ορισμοί, οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, οι περιλήψεις, τα αναρίθμητα παραδείγματα και οι ασκήσεις SPSS.

 

Θεόδωρος Παπαηλίας

Παραδόσεις πολιτικής οικονομίας – Τόμος Β’ (Μικροοικονομική)

Οι Παραδόσεις Πολιτικής Οικονομίας – Τόμος Β’ αναλύουν τα πλέον ουσιώδη θέματα της οικονομίας από την πλευρά της λεγόμενης Μικροοικονομικής προσέγγισης. Παρουσιάζονται τα σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών των αγαθών, όπως και των παραγωγικών συντελεστών. Εκτίθενται οι κυριότερες θεωρίες που αναφέρονται στην έγγειο πρόσοδο, στον μισθό, στον τόκο και στο κέρδος. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις απόψεις που έχουν διατυπωθεί για τη διανομή του εισοδήματος και την κατανομή του προσωπικού εισοδήματος. Τα αντικείμενα αυτά (οι θεωρίες για τους παραγωγικούς συντελεστές και της κατανομής του εισοδήματος) σπανίως ή ελάχιστα απαντώνται στη μη ειδικευμένη ελληνική βιβλιογραφία.

 

Παναγιώτης Κουνάβης

Πανεπιστημιακή Φυσική: Ηλεκτρομαγνητισμός – Μηχανική

Βασική πεποίθηση του συγγραφέα είναι ότι ο τρόπος διδασκαλίας της Φυσικής θα πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται, να βελτιώνεται και να επικεντρώνεται στην καλύτερη κατανόηση από τους σπουδαστές. Το παρόν βιβλίο προέκυψε από τη διδασκαλία του μαθήματος για πάνω από είκοσι χρόνια σε πρωτοετείς φοιτητές πολυτεχνικών σχολών, λαμβάνοντας υπόψη τις απορίες τους. Η σημαντική πρωτοτυπία του έγκειται στην ενσωμάτωση συνοπτικών, περιγραφικών αλλά ταυτόχρονα και επαρκώς αναλυτικών έγχρωμων γραφικών απεικονίσεων των φυσικών φαινομένων.