drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Ιανουάριος – Ιούνιος 2019 | Προσεχείς κυκλοφορίες των Εκδόσεων Κριτική

Νέες εκδόσεις

Η ενημέρωση για τις προσεχείς κυκλοφορίες σε αρχείο .doc

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ
Εκδοτικό πρόγραμμα
Ιανουάριος-Ιούνιος 2019

.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

• ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Italo Calvino
H μέρα ενός εκλογικού αντιπροσώπου (επανέκδοση)

Πρόλογος: Μάνος Ματσαγγάνης
Μετάφραση: Τόνια Τσίτσοβιτς-Radin

Ο Αμερίγκο Ορμέα, μέλος κάποιου αριστερού κόμματος, ορίζεται αντιπρόσωπος σ’ ένα εκλογικό κέντρο, προπύργιο των χριστιανοδημοκρατών: ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα για ανίατους ασθενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες. Η πλήρης εξάρτησή τους από το προσωπικό και τη διεύθυνση του ιδρύματος μετατρέπει αυτούς τους ανθρώπους σε εύκολα θύματα της πιο αναίσχυντης πολιτικής εκμετάλλευσης, εμπλέκοντάς τους σε μια αντιπαράθεση που ούτε τους ενδιαφέρει ούτε τους αφορά πραγματικά. Τα όσα βλέπει και ακούει τη μέρα εκείνη ο Ορμέα τον χαράζουν βαθιά και τον οδηγούν σε δρόμους και λύσεις που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

 

Roberto Vecchioni
Ο βιβλιοπώλης του Σελινούντα

Μετάφραση: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τη γλώσσα και προσπαθούν να επικοινωνήσουν με χειρονομίες. Μόνο ένα αγόρι, ο Νικολίνο, θυμάται τις έννοιες των λέξεων και μπορεί να διηγηθεί τα γεγονότα που οδήγησαν τους κατοίκους του τόπου του σε αυτή την κατάσταση. Το προνόμιο της μνήμης ο Νικολίνο το αποκτά χάρη στη γνωριμία του με τον βιβλιοπώλη που καταφτάνει στην πόλη του. Ο μυστηριώδης αυτός άνθρωπος ανοίγει ένα βιβλιοπωλείο όχι για να πουλάει τα βιβλία του, αλλά για να τα διαβάζει στους άλλους. Οι ντόπιοι δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τον ξένο και την ιδιοτροπία του, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να θεωρούν ότι πρόκειται για δαίμονα. Πεσόα, Σοφοκλής, Τολστόι, Σαπφώ, Σαίξπηρ, Λεοπάρντι, Δάντης, Ρεμπώ, Προυστ, Μπόρχες, Ντοστογιέφσκι είναι μερικοί μόνο από τους συγγραφείς με τη σκέψη των οποίων το αγόρι έρχεται σε επαφή. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους κατοίκους; Και τι οδηγεί τον βιβλιοπώλη να ξεστομίσει τη φράση «Αυτό είναι το τελευταίο μας βράδυ, Νικολίνο»; Το παράξενο παραμύθι που στήνει ο Ρομπέρτο Βεκιόνι είναι μια σύγχρονη παραβολή για τη διαφορετικότητα, τον ρατσισμό και τη δύναμη της φιλομάθειας απέναντι στην άγνοια.

 

Hermann Hesse
H επιστροφή

Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός

Η Επιστροφή γράφτηκε το 1909 για το λογοτεχνικό περιοδικό Die Neue Rundschau και είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά αφηγήματα του Έσσε που εκδίδεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για την ιστορία ενός κοσμογυρισμένου άνδρα, επιχειρηματία, που μετά από χρόνια στην Αμερική και στη Ρωσία αποφασίζει να γυρίσει και να εγκατασταθεί μόνιμα στη γενέθλια πόλη, κάπου στον Μέλανα Δρυμό. Εκεί γίνεται δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό, κυρίως λόγω της περιουσίας που έχει στο μεταξύ αποκτήσει. Όταν όμως αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για μια χήρα, η οποία αποτελεί αντικείμενο κουτσομπολιών στη μικρή πόλη, σιγά σιγά η κατάσταση μεταστρέφεται και γίνεται και ο ίδιος στόχος και, μαζί με τη γυναίκα, αποσυνάγωγοι. Στο τέλος παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει για δεύτερη φορά την πατρίδα του, τις ασφυκτικές συμβάσεις της και την υποκρισία. Το 2012 έγινε ταινία, σε σκηνοθεσία Jo Baier.

 

Martin MacInnes
Γη χωρίς τέλος

Μετάφραση: Αλέξανδρος Καλοφωλιάς

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε μια πόλη της Νότιας Αμερικής, μια οικογένεια συγκεντρώνεται για δείπνο σε ένα εστιατόριο. Κατά τη διάρκεια του τραπεζιού, ένα μέλος της οικογένειας, ο Κάρλος, εξαφανίζεται. Ένας έμπειρος επιθεωρητής αναλαμβάνει την υπόθεση, αλλά αυτό που θα έπρεπε να είναι μια έρευνα ρουτίνας εξελίσσεται σε κάτι παράξενο και απειλητικό. Καθώς ο επιθεωρητής ακολουθεί τα βήματα του εικοσιεννιάχρονου αγνοούμενου, το μονοπάτι τον οδηγεί βαθιά μέσα στο εσωτερικό του τροπικού δάσους της χώρας. Εκεί συναντά τόσο τη φρίκη όσο και το θαύμα.

Μια Μπορχεσιανή ιστορία μυστηρίου.
The Guardian

Παράξενο, στοιχειωμένο, πολυεπίπεδο.
Ian Rankin

 

• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Στάμος Τσιτσώνης
Μπράντι με πάγο

Ένας ιδιόρρυθμος μαθηματικός, ένας ονειροπόλος διευθυντής τσίρκου, ένας συλλέκτης αντικών, ένας ηθοποιός που ψάχνει μια ευκαιρία, μια παρέα που δεν ξέρει τι να αποφασίσει, ένας συγγραφέας που αναζητάει την έμπνευση, ένας επιστήμονας που βρίσκεται σε έναν κόσμο που φαντάστηκε πως υπάρχει είναι μερικοί από τους ήρωες που ζωντανεύουν στα νέα διηγήματα του Στάμου Τσιτσώνη. Ο συγγραφέας σερβίρει μπράντι με πάγο, αναλαμβάνει ρόλο εξομολογητή και μεταφέρει όσα άκουσε, όσα φαντάστηκε ο ίδιος κι οι συνομιλητές του μεταξύ νηφαλιότητας και ήπιας μέθης. Χαρακτηριστικά και αυτών των ιστοριών είναι ο σαρκασμός, η ευθυμία, η λύπη, οι θαμμένες επιστημονικές ανησυχίες και τα ξεθωριασμένα κατορθώματα των πρωταγωνιστών.

 

NON FICTION

 

• ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

 

Ναπολέων Μαραβέγιας
Χωρίς βαρβάρους…

Στο νέο βιβλίο του Ναπολέοντα Μαραβέγια, Αντιπρύτανη και Καθηγητή στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκεντρώνονται κείμενα που αρθρώνουν δημόσιο λόγο για τη φύση των «βαρβάρων». «Βάρβαροι» μπορεί να είναι οτιδήποτε πλήττει τις στοιχειώδεις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας: τον εξευρωπαϊσμό, τον ορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό. Χωρίς να παίρνει θέση, ο συγγραφέας αναλύει αυτές τις κοινωνικές ιδιότητες ως αξίες και αναπόσπαστα μέρη μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης.

 

• ΓΙΑ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

 

Αντώνης Ζαΐρης, Γιώργος Σταμάτης
Πωλήσεις για ειδικούς και μη

Ο σύγχρονος πωλητής δεν είναι πια ένας απλός πωλητής, είναι ένας ολοκληρωμένος μάνατζερ με τεχνικές γνώσεις, σπάνιες δεξιότητες, εμπειρίες και αυξημένες αντιληπτικές ικανότητες. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά εκείνα που τον καθιστούν άξιο να αντιμετωπίσει τις καθημερινές προκλήσεις της αγοράς, αναλαμβάνοντας δημιουργικές πρωτοβουλίες και εφαρμόζοντας επιτυχημένες στρατηγικές πωλήσεων που του εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος;
Τις απαντήσεις θα τις βρείτε στο βιβλίο αυτό, το οποίο απευθύνεται τόσο στον έμπειρο όσο και στον νεοφώτιστο πωλητή καθώς βασίζεται στην «ολιστική» μέθοδο S.O.S. ®, απλή, πρακτική και εφαρμόσιμη από όλους. Στο πλαίσιο αυτό αναλύονται λοιπόν τα τρία εφόδια του ιδανικού πωλητή: η προσωπικότητά του (γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες, στάση), η τεχνοκρατική του ικανότητα (τεχνικές, μεθοδολογίες, εργαλεία) και η προσωπική και επαγγελματική του οργάνωση (σχεδιασμός, στρατηγική, διοικητικά προσόντα).

 

• ΦΥΣΙΚΗ

 

Σωτήριος Βες, Ιωάννης Αρβανιτίδης, Μαρία Γιώτη, Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης,
Μαρία Κατσικίνη, Ιωσήφ Κιοσέογλου, Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Τάσσης
Εργαστηριακά θέματα φυσικής στερεάς κατάστασης

Το βιβλίο καλύπτει, από εργαστηριακή άποψη, θεμελιώδεις έννοιες της φυσικής στερεάς κατάστασης συνδυάζοντάς τες με βασικές πειραματικές μεθόδους χαρακτηρισμού. Ειδικότερα, περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τον θεωρητικό υπολογισμό των ηλεκτρονικών ενεργειακών ταινιών, τον οπτικό χαρακτηρισμό υλικών με τις φασματοσκοπίες απορρόφησης και ανακλαστικότητας στο ορατό και το υπέρυθρο και της σκέδασης Raman, τον ηλεκτρικό χαρακτηρισμό με την τεχνική Hall και την καταγραφή I-V χαρακτηριστικών, το μαγνητικό χαρακτηρισμό και τη μελέτη επιφανειών με Σαρωτικής Μικροσκοπίας Ανίχνευση. Είναι κατάλληλο διδακτικό εγχειρίδιο για τη μελέτη και εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων χαρακτηρισμού υλικών και φυσικής στερεάς κατάστασης σε Τμήματα Φυσικής και Επιστήμης Υλικών αλλά και Πολυτεχνικών Σχολών με μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο.