drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Ιανουάριος-Ιούνιος 2020 | Νέες και προσεχείς κυκλοφορίες των Εκδόσεων Κριτική

Νέες εκδόσεις

Η ενημέρωση για τις νέες και προσεχείς κυκλοφορίες σε αρχείο .doc

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ
Εκδοτικό πρόγραμμα
Ιανουάριος-Ιούνιος 2020

.

:: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ::

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Roberto Vecchioni
Ο έμπορος του φωτός

Μετάφραση: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Μετά από τον Βιβλιοπώλη του Σελινούντα, που αγαπήθηκε από τους αναγνώστες μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Ρομπέρτο Βεκιόνι επιστρέφει στις εκδόσεις Κριτική με ένα ακόμα λαμπρό μυθιστόρημα, τον Έμπορο τους φωτός. Σε αυτό το βιβλίο ξεδιπλώνεται με έναν ιδιότυπο και γοητευτικό τρόπο η σχέση ενός πατέρα με τον γιο του. Ο δεκαεπτάχρονος Μάρκο πάσχει από μια σπάνια και επιθετική ασθένεια, την προγηρία, ερχόμενος αντιμέτωπος με το πρόωρο γήρας. Ο ήδη ηλικιωμένος πατέρας του, Στέφανο, είναι ένας δεινός μελετητής της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας. Το νήμα που τους συνδέει είναι η ‒προσφιλής στον Βεκιόνι‒ ελληνική ποίηση. Ποιος από τους δύο γίνεται για τον άλλον ο έμπορος του φωτός; Μαζί πραγματοποιούν μια παθιασμένη διαδρομή σε πρόσωπα και έργα. Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, αναζητούν μια ρωγμή όπου ελπίζουν να κατορθώσουν να σωθούν.

Ο Ρομπέρτο Βεκιόνι σπούδασε κλασική φιλολογία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Έχει πλούσιο έργο τόσο στη μουσική όσο και στα γράμματα. Το μυθιστόρημά του Ο βιβλιοπώλης του Σελινούντα (Κριτική, 2019) βρίσκεται ήδη στην 5η χιλιάδα.

 

Thomas Mann
Η απατημένη (επανέκδοση)

Με ένα γράμμα του Αντόρνο

Μετάφραση: Γιάννης Κοιλής

Τοποθετημένη στη δεκαετία του 1920, η νουβέλα του Τόμας Μαν είναι η ιστορία της Ροζαλί Φον Τίμλερ, μιας πενηντάχρονης γυναίκας που, ύστερα από τον θάνατο του συζύγου της, ζει στο Ντίσελντορφ μαζί με τα δύο της παιδιά, την τριαντάχρονη Άννα και τον δεκαοκτάχρονο Έντουαρντ. Την επιφανειακά ήσυχη ζωή των τριών προσώπων κλονίζει ο ερχομός του εικοσιτετράχρονου Κεν Κίτον, δασκάλου αγγλικών του Έντουαρντ, ο οποίος προετοιμάζεται για το Πολυτεχνείο. Νέος, σφριγηλός και όμορφος, ο Κεν θυμίζει στη Ροζαλί ότι εξακολουθεί να είναι γυναίκα, παρά την εμμηνόπαυση. Η Άννα, με πρόβλημα στο πόδι εκ γενετής και μηδενική ερωτική ζωή, διαφωνεί με τον πόθο που νιώθει η μητέρα της για τον νεαρό. Μέσα στην έξαψή της, η Ροζαλί ανακοινώνει στην Άννα ότι έχει ξανά περίοδο. Δυστυχώς όμως, η φύση, που τόσο αγαπάει, την εξαπατά.

Απόψε θέλω να σας εκφράσω τις ευχαριστίες και τον θαυμασμό μου για την σκανδαλώδη παραβολή. Μα τι πράγματα που ούτε τα ’χε κανείς υποψιαστεί βγάλατε πάλι από το θέμα της διαπλοκής μεταξύ έρωτα και θανάτου· πόσο συγκεκριμένα και πόσο πλούσια σε εικόνες το επιτύχατε.

Theodor Adorno

Ο Τόμας Μαν βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929. Στο έργο του αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, η παρακμή της παλιάς ευρωπαϊκής τάξης που βυθίστηκε στην απανθρωπιά. Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί και η νουβέλα του Τα αλλαγμένα κεφάλια.

 

Gerasimos Bekas (Γεράσιμος Μπέκας)
Όλοι οι καλοί έχουν πεθάνει

Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός

Ο νεαρός Άρης έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχει υιοθετηθεί σε μικρή ηλικία από τον Χέλμουτ και την Γκίττε. Εργάζεται ως νοσηλευτής σε γηροκομείο της πόλης του Βίρτσμπουργκ. Η ζωή του είναι βαρετή, ώσπου η κυρία Ξενάκη, η οποία πάσχει από καρκίνο, του προτείνει να φέρει εις πέρας μια ασυνήθιστη αποστολή. Θα πρέπει να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να βοηθήσει, επί πληρωμή, την εγγονή της Αφροδίτη να αποκτήσει μια κρυμμένη κληρονομιά. Με την άφιξή του στην Αθήνα, ο Άρης γνωρίζεται με τον Στέλιο, μοναδικό επιζώντα του ολοκαυτώματος του Κομμένου Άρτας. Η κληρονομιά θα ζωντανέψει τα μελανά χρόνια της Ελλάδας, την εποχή κατά την οποία η κυρία Ξενάκη πολεμούσε κατά των Γερμανών. Η Ξενάκη επέλεξε τον Άρη τυχαία; Πόσο βαθιά εμπλέκεται και ο ίδιος σ’ αυτή την ιστορία; Ένα ταξίδι από το Βίρτσμπουργκ στην Αθήνα και από το σήμερα στο σκοτεινό παρελθόν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γεράσιμος Μπέκας γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στην Πρέβεζα και την Φραγκονία της Γερμανίας. Ζει στο Βερολίνο. ‘Εχει λάβει τα βραβεία νέων συγγραφέων Leonhard Frank (2018) και August Graf von Platen (2019).

 

:: NON FICTION ::

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Δημήτρης Μαρκής
H φιλοσοφία της ξενιτειάς

Ξεκινώντας από τη δική του εμπειρία της ξενιτειάς, ο Δημήτρης Μαρκής εστιάζει στο τρίπτυχο «βιώματα»-«διαβάσματα»-«θεσμοθετήματα», που σηματοδοτεί την κοινοπραξία φιλοσοφίας, λογοτεχνίας και κοινωνιολογίας. Η ξενιτειά εξετάζεται με υπαρξιακό ενδιαφέρον και χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες και πολιτικές ιδεοληψίες. Το βιβλίο ως τέτοιο πρέπει να διαβαστεί, ως η φαινομενολογία μιας ζωής που αιωρείται μεταξύ δύο πατρίδων, χωρίς τη δυνατότητα να συμφιλιώνει την αντίθεση αυτή.

Ο Δημήτρης Μαρκής διετέλεσε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, καθώς και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tubingen. Υπήρξε μαθητής του Αντόρνο. Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορούν τα βιβλία του Η κατασκευή της Ευρώπης (2000) και Η πάλη των αξιών στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης (2002).

 

ΘΕΩΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ / ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

Σπύρος Κιοσσές – Ελένη Χατζημαυρουδή
Η λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Ερμηνευτική, κριτική και δημιουργική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων

Πώς προσδιορίζεται η «λογοτεχνικότητα» ενός κειμένου; Πώς λειτουργεί η μεταφορά, η συνδήλωση, το μέτρο, η ειρωνεία, η φωνή, η εστίαση και η διαγραφή των χαρακτήρων; Τι σημαίνει ερμηνεύω, αποστασιοποιούμαι και μετασχηματίζω δημιουργικά τμήματα ενός κειμένου ή γράφω ένα νέο, δικό μου, κείμενο; Η σύγχρονη προσέγγιση της λογοτεχνίας στο σχολείο προϋποθέτει την καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας και της ευελιξίας. Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές (ακόμα κι εκείνοι που δυσκολεύονται ιδιαίτερα), αλλά και όσοι ενδιαφέρονται ευρύτερα για τη λογοτεχνία θα βρουν στο παρόν βιβλίο πλούσιο θεωρητικό υπόβαθρο και πλήθος παραδειγμάτων, κυρίως από τα υπάρχοντα σχολικά εγχειρίδια.

Ο Σπύρος Κιοσσές διδάσκει νεοελληνική λογοτεχνία, θεωρία της λογοτεχνίας και δημιουργική γραφή στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το βιβλίο του Εισαγωγή στη δημιουργική ανάγνωση και γραφή του πεζού λόγου (Κριτική, 2018) υπήρξε η πρώτη συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη για τη δημιουργική γραφή.
Η Ελένη Χατζημαυρουδή σπούδασε κλασική φιολογία στο ΑΠΘ. Εργάζεται ως φιλόλογος στο Κολλέγιο Ανατόλια (Θεσσαλονίκη) και στο CTY Greece.

 

ΓΙΑ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

Ανδρέας Μήλιος
Εταιρική ταυτότητα και εικόνα – Από τον σχεδιασμό στην επιτυχία

Στο βιβλίο αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της εταιρικής ταυτότητας ως οδηγός για τη δημιουργία θελκτικής εικόνας, ανταγωνιστικής επιρροής ισχύος, καθώς και προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης των επικοινωνιακών στρατηγικών του μάρκετινγκ. Εξετάζονται με απόλυτα κατανοητό τρόπο στρατηγικές, πολιτικές, τακτικές και διαδικασίες της επιχειρηματικής επικοινωνίας και παρέχονται πρακτικές οδηγίες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων επικοινωνίας που προάγουν τη διαφοροποίηση και την αναγνωρισιμότητα και οδηγούν στην απόκτηση του πολυπόθητου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Δοκιμασμένες συμπεριφορές, πρότυπα σκέψης και δράσης, καθώς και στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων παρουσιάζονται σε γλώσσα εύληπτη για όλους.

Ο Ανδρέας Μήλιος είναι διδάκτορας Πολιτειολογίας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και οικονομολόγος με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ. Έχει διατελέσει Εθνικός Εμπειρογνώμονας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ταμείου ασφάλισης ΤΑΥΤΕΚΩ και Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας.

 

ΦΥΣΙΚΗ

Richard Wolfson
Θεμελιώδης πανεπιστημιακή φυσική

Μετάφραση: Γεωργία Ζαχαρίου, Φανή Πινακίδου
Επιμέλεια: Μαρία Κατσικίνη, Παναγιώτης Κουνάβης, Κωνσταντίνος Κουσουρής

Η Θεμελιώδης πανεπιστημιακή φυσική αποτελεί ένα περιεκτικό και σύγχρονο εγχειρίδιο που διακρίνεται για τη σαφήνεια στον τρόπο γραφής του και περιλαμβάνει πλήθος προβλημάτων και εφαρμογών, καλλιεργώντας την ουσιαστική κατανόηση. Η σύνδεση των θεωρητικών θεμάτων με τον πραγματικό κόσμο, τα σχολιασμένα σχήματα και οι μέθοδοι επίλυσης προβλημάτων βήμα προς βήμα βοηθούν τους φοιτητές στην εξάσκηση και στην εμπέδωση των εννοιών.

Ο Richard Wolfson κατέχει την έδρα φυσικής Benjamin F. Wissler στο Middlebury College, όπου διδάσκει από το 1976. Ως επισκέπτης καθηγητής, έχει παρουσιάσει τη μακροχρόνια έρευνά του για το ηλιακό στέμμα και την κλιματική αλλαγή στο National Center for Atmospheric Research στο Boulder του Colorado, στο Πανεπιστήμιο St. Andrews στη Σκοτία και στο Stanford.

 

ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

Φωτεινή Τσιμπιρίδου (επιμέλεια)
Εθνογραφία και καθημερινότητα στην «καθ’ ημάς Ανατολή» (συλλογικό)

Ο συλλογικός τόμος περιλαμβάνει κυρίως ανθρωπολογικά εγχειρήματα Ελλήνων ερευνητών που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής και εστιάζουν στη συγκρότηση της πολιτισμικής και της έμφυλης εμπειρίας. Οι συγγραφείς κάνουν χρήση της εθνογραφικής μεθόδου και αναστοχάζονται πάνω στις σημασίες και τις δυνατότητες του καθημερινού. Ο τίτλος του τόμου πραγματεύεται και τη σχέση της ελληνικής ιδιαιτερότητας με την Ανατολή, μεταξύ ερευνητικής απουσίας και πολιτισμικής οικειότητας.

Η Φωτεινή Τσιμπιρίδου είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Γράφουν οι: Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Ειρήνη Αβραμοπούλου, Αιμιλία Βουλβούλη, Βασιλική Γιακουμάκη, Κλεοπάτρα Γιούσεφ, Ασπασία Θεοδοσίου, Νικόλας Κοσματόπουλος, Πάνος Κουργιώτης, Μαρία Κουρούκλη, Κάτια Μαρινάκη, Νίκος Μιχαηλίδης, Νικήτας Παλάντζας, Έλενα Τζελέπη, Μάριος Χατζηπροκοπίου.
Για τις εκδόσεις Κριτική, η Φωτεινή Τσιμπιρίδου έχει επιμεληθεί και τους συλλογικούς τόμους Μειονοτικές και μεταναστευτικές εμπειρίες (2010), Μουσουλμάνες της Ανατολής (2006) και (μαζί με τον Δημήτρη Σταματόπουλο) τον τόμο Οριενταλισμός στα όρια (2008).

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μανώλης Δαφέρμος
Επιστημολογία της ψυχολογίας

Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια απόπειρα πραγμάτευσης ορισμένων ανοικτών, κομβικών και ελλιπώς διερευνημένων επιστημολογικών ζητημάτων της ψυχολογίας. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται το επιστημολογικό status της ψυχολογίας ως κλάδου, ο προσδιορισμός του γνωστικού της αντικειμένου και των οντολογικών παραδοχών στις οποίες αυτό εδράζεται, οι επιστημολογικές παραδοχές στις οποίες στηρίζεται η μεθοδολογία της ψυχολογικής έρευνας, η επιστημολογική οριοθέτηση του εννοιολογικού εξοπλισμού της ψυχολογίας και η θεμελίωση των βασικών ψυχολογικών θεωριών, το ζήτημα κατακερματισμού της ψυχολογικής γνώσης, καθώς και τα εγχειρήματα ενοποίησης της ψυχολογίας.

Ο Μανώλης Δαφέρμος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ελένη Κατσαρού
Η δημοκρατία στο σχολείο

Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να απαντήσει με τον δικό του τρόπο σε ένα ερώτημα ιδιαιτέρως κρίσιμο για την εκπαίδευση στις μέρες μας: Ποιο είδος εκπαίδευσης είναι κατάλληλο για να χτίσουμε μια δημοκρατική κοινωνία στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο και ταυτόχρονα πολυπολιτισμικό και υπερ-ποικίλο κόσμο μας; Στην προσπάθεια αυτή συζητά κριτικά τις προοπτικές που μπορούν να δημιουργηθούν στο σχολείο από την αξιοποίηση διαδικασιών έρευνας-δράσης και κριτικού γραμματισμού.

Η Ελένη Κατσαρού είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Εκπαιδευτική έρευνα-δράση (2016).