drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Κατάλογος

catalog

Κατεβάστε
τον κατάλογο βιβλίων των εκδόσεων Κριτική

PDF (9,1 Mb)

Επικοινωνήστε μαζί μας για ερωτήσεις καταλόγου

Νέα έκδοση: «Μελίνα» | Γιάννης Σκαραγκάς

Νέες εκδόσεις

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 25-5-23

Μελίνα

Γιάννης Σκαραγκάς

ISBN: 978-960-586-467-5
ΣΕΛ. 144, ΤΙΜΗ: 12€

Μια εξιστόρηση για τα πρόσωπα ενός κοριτσιού που έγινε θρύλος, μια επινόηση της Μελίνας που μας εμπνέει και σήμερα.
Η εγγονή, η κόρη, η φίλη, η ερωμένη, η σύζυγος, η αγωνίστρια, λένε όλες τη δική τους εκδοχή για έναν κόσμο που, χωρίς σώμα και χωρίς καρδιά, χάνει το πρόσωπό του. Ξεκινώντας από τα παιδικά της χρόνια μέχρι την πολιτική της δραστηριότητα στη Μεταπολίτευση, η αφήγηση εστιάζει σε αυτά που έκαναν τη Μελίνα Μερκούρη ένα διαχρονικό και βαθιά φεμινιστικό σύμβολο, εντός και εκτός Ελλάδας: στον ανεξάρτητο άνθρωπο, στην αιώνια έφηβη και κυρίως στη γυναίκα που αφοσιώθηκε στο ανθρώπινο και στο ονειρικό, κάνοντας γνωστό στον κόσμο το αίτημα ενός λαού για πολιτικές ελευθερίες και ανανέωση.

Μετά τον εμβληματικό μονόλογο Η κυρά της Ρω, ο Γιάννης Σκαραγκάς, βραβευμένος συγγραφέας και σεναριογράφος της αστυνομικής σειράς Κάνε ότι κοιμάσαι, που έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης στο ERTFLIX, επανέρχεται με τη μυθοπλαστική βιογραφία ακόμα μίας γυναίκας-μύθου, της Μελίνας Μερκούρη.

Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς εμφανίστηκε στα γράμματα πριν από δύο δεκαετίες με το μυθιστόρημα Επιφάνεια και τη σεναριακή του διασκευή, υπογράφοντας μέχρι σήμερα δώδεκα βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά ενώ βραβεύτηκε το 2018 από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για το How to Draw Human Figures από την επιτροπή συντακτών του λογοτεχνικού περιοδικού Copper Nickel (Editors’ Prize in Prose). Έχει επίσης γράψει έργα για το θέατρο στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και την Ελβετία, μεταξύ των οποίων το Prime Numbers στη Νέα Υόρκη το 2009 και το Courage στη Ζυρίχη το 2017. Έχει τιμηθεί για το συγγραφικό του έργο από μεγάλα ιδρύματα στην Ευρώπη και την Αμερική (Literarisches Colloquium Berlin, Art OMI New York, κ.ά). Το έργο του Η κυρά της Ρω εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Centre for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες τη θεατρική περίοδο 2019/2020 με περιοδεία στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Έχει εργαστεί στον χώρο της τηλεόρασης, υπογράφοντας το σενάριο έξι τηλεοπτικών σειρών, με πιο πρόσφατη την ψυχολογική αστυνομική σειρά της ΕΡΤ1 Κάνε ότι κοιμάσαι, αλλά και σε εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών. Διδάσκει δημιουργική γραφή στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στον Ιανό, ενώ γράφει για γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως: World Literature Today, Copper Nickel, American Chordata, The Tower Journal κ.ά. Είναι υπότροφος του ιδρύματος Fulbright. Από τις Εκδόσεις Κριτική κυκλοφορούν τα βιβλία του Μελίνα, Η κυρά της Ρω, Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο, Λαχτάρα που περίσσεψε από χτες, Τρία θεατρικά, Ο ουρανός που ονειρεύτηκες.