drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Φεβρουάριος-Ιούνιος 2023 | Προσεχείς κυκλοφορίες των Εκδόσεων Κριτική

Νέες εκδόσεις

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

Εκδοτικό πρόγραμμα
Προσεχείς κυκλοφορίες
Φεβρουάριος-Ιούνιος 2023

[Η ενημέρωση για τις προσεχείς κυκλοφορίες σε αρχείο .doc]

.

:: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ::

Bernhard Schlink
Η εγγονή
Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός

Η Μπίργκιτ καταφεύγει με τον Κάσπαρ στο Δυτικό Βερολίνο, επιλέγοντας την αγάπη και την ελευθερία. Μόνο μετά τον θάνατό της εκείνος ανακαλύπτει το τίμημα που η Μπίργκιτ έχει πληρώσει. Προσπαθώντας να αποκαλύψει το μυστικό της σε όσους εκείνη νοιαζόταν, ο Κάσπαρ έρχεται αντιμέτωπος με τη βαρυθυμία και το πείσμα τους. Στο τέλος οδηγείται σε μια κοινότητα νεοναζί και σε ένα νεαρό κορίτσι που τον αντιμετωπίζει σαν παππού της. Κι εκείνος σαν εγγονή του. Οι κόσμοι τους δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικοί, ωστόσο εκείνος είναι αποφασισμένος να παλέψει για αυτή.

 

E. C. Osondu
Όταν ο ουρανός είναι έτοιμος, τα αστέρια θα φανούν
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

Ο γιος της Νένε, ένα αγόρι από το Γκούλου Στέισιον της Νιγηρίας, αποφασίζει να ταξιδέψει για τη Ρώμη σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Μοναδικό του εφόδιο οι ιστορίες που έχει ακούσει γι’ αυτή την πόλη. Όμως, πόσο προετοιμασμένος είναι για όσα θα συμβούν στην πορεία; Πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του;
Ένα συγκινητικό βιβλίο, γραμμένo με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια. Με απλότητα και αμεσότητα, ο E. C. Osondu περιγράφει το ταξίδι ενός παιδιού προς το άγνωστο, ισορροπώντας ανάμεσα στο παρελθόν που δεν λησμονούμε ποτέ και το μέλλον που προσδοκούμε με αισιοδοξία και ελπίδα.

 

Γιάννης Σκαραγκάς
Μελίνα

Μετά τον εμβληματικό μονόλογο Η κυρά της Ρω, για τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της γυναίκας που τόλμησε να αντιμετωπίσει τη μοναξιά και τους κινδύνους, ο Γιάννης Σκαραγκάς, βραβευμένος συγγραφέας και σεναριογράφος της αστυνομικής σειράς «Κάνε ότι κοιμάσαι», που έσπασε κάθε ρεκόρ στο ERTFLIX, επανέρχεται με τη μυθοπλαστική βιογραφία ακόμα μίας γυναίκας-μύθου, της Μελίνας Μερκούρη. Στο νέο βιβλίο, Μελίνα, σκιαγραφεί μοναδικά το πρόσωπο και τους ρόλους μιας πολυσύνθετης προσωπικότητας: μουσική, κινηματογράφος, θέατρο, πολιτική είναι τα πεδία στα οποία η Μελίνα Μερκούρη κινήθηκε με επιτυχία. Ήταν πράγματι τόσο τολμηρή; Φοβήθηκε; Πώς αντιμετώπισε την κακία και τη ζήλια; Ποιο ήταν το βασικό στοιχείο του χαρακτήρα της που έκανε τόσο μεγάλες προσωπικότητες να υποκλίνονται;

 

:: ΓΙΑ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ::

Βασίλειος Ισμυρλής
Συμβουλευτική διοίκησης επιχειρήσεων

Για πρώτη φορά συστηματικά, το βιβλίο παρουσιάζει τον σημαντικό κλάδο της συμβουλευτικής επιχειρήσεων, κάνοντας μια καταγραφή και περιγραφή των ζητημάτων με τα οποία αυτή ασχολείται, αλλά και των ρόλων που μπορεί να αναλάβει ο σύμβουλος κατά τη διαδικασία παροχής των υπηρεσιών του. Ο συγγραφέας παρουσιάζει συμβουλευτικές επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, εμφανίζει στοιχεία για το επάγγελμα του συμβούλου και καταγράφει περιπτώσεις παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε διαφορετικά πεδία και λειτουργίες των οργανισμών. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην προσέγγιση που πρέπει να έχουν οι σύμβουλοι όταν καλούνται να εμπλακούν στη λειτουργία οργανισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά: μεγάλες επιχειρήσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οργανισμοί του δημόσιου τομέα, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

 

:: ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ::

Πάρις Τσάρτας
Τα ταξίδια της ζωής μας – Εμπειρίες, δικαίωμα, γιορτή

«Η πρόκληση για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι να απαντήσω με αξιοπιστία στα πολλά “γιατί” και τα πολλά “πώς” των ταξιδιών, ιδιαίτερα δε στο πώς τα ταξίδια κατέληξαν να είναι το δημοφιλέστερο πολιτιστικό, καταναλωτικό και κοινωνικό αγαθό στον σύγχρονο κόσμο. Δεν πρόκειται για δοκίμιο, ούτε για βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, αλλά ούτε και για κάποιου είδους λεξικό. Είναι μια υβριδική μορφή συγγραφής ώστε να αποτυπωθεί ο κόσμος των ταξιδιών με μια σειρά από κείμενα-ψηφίδες και αφηγήσεις που σχηματίζουν αυτό το υπέροχο, πλούσιο και πολύχρωμο παζλ των ταξιδιωτικών μας εμπειριών».

Από τον πρόλογο του Πάρι Τσάρτα, καθηγητή Τουριστικής Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

 

:: ΚΑΝΟΝΕΣ ::

Richard Templar
Οι κανόνες για τα πάντα ‒ Ένας πλήρης οδηγός για την επιτυχία και την ευτυχία στη ζωή
Μετάφραση: Έλενα Τσουκαλά

Ο Richard Templar είναι ο συγγραφέας της επιτυχημένης σειράς των Κανόνων (Οι κανόνες του καλού γονιού, Οι κανόνες της ζωής, Οι κανόνες της αγάπης, Οι κανόνες του μάνατζμεντ, Οι κανόνες του χρήματος, Οι κανόνες του παιχνιδιού). Σε αυτόν τον καινούργιο τόμο συγκεντρώνει τους δέκα κορυφαίους κανόνες από κάθε προηγούμενο βιβλίο. Καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των κανόνων έπαιξε η γνώμη των αναγνωστών, από τους οποίους ζητήθηκε να ψηφίσουν. Με αυτόν τον τρόπο, Οι κανόνες για τα πάντα αποτελούν έναν πλήρως κατανοητό οδηγό επιτυχίας και ευημερίας σε πολλά πεδία της καθημερινής μας ζωής.

.

:: ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ ::

Βασίλης Δαλκαβούκης, Γιώργος Μαυρομμάτης (επιμέλεια)
Προς μια εθνογραφία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

Το βιβλίο αποτελεί προϊόν πολυετούς έρευνας στον χώρο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης με την εφαρμογή ποιοτικών ερευνητικών εργαλείων και κυρίως της εθνογραφίας. Πρόκειται για κείμενα που συνιστούν το αποτέλεσμα της εφαρμογής των θεωρητικών και μεθοδολογικών αρχών της εθνογραφικής μεθοδολογίας από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής: Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα». Ανθολογούνται συνεισφορές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προβληματοποιούν τη διαπολιτισμικότητα, απορρέουν από μια συγκεκριμένη κριτική στάση και συγκροτούν «θέσεις» που οι συγγραφείς θεωρούν ότι χρειάζεται να συζητηθούν ευρύτερα.

.

:: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ::

Νικόλαος Αποστολόπουλος, Αντώνης Ζαΐρης, Παναγιώτης Λιαργκόβας, Γιώργος Σταμάτης
Βιώσιμη επιχειρηματικότητα – Από τον παραδοσιακό στον σύγχρονο τρόπο σκέψης και δράσης

Ένας εύχρηστος οδηγός για τη νέα βιώσιμη επιχειρηματικότητα που καλύπτει ζητήματα όπως το σύγχρονο μάρκετινγκ και μάνατζμεντ, την προετοιμασία-οργάνωση της επιχείρησης, το κοινωνικό-περιβαλλοντικό αποτύπωμά της, την επιχείρηση του μέλλοντος και, τέλος, ένα ολιστικό σύστημα ελέγχου των επιχειρηματικών δράσεων. Στόχος είναι η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην «πράσινη» αγορά και η ευαισθητοποίηση για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με το μικρότερο δυνατό αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

 

:: ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ::

Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου
Παιδί, πόλη και σχεδιασμός: Το Spielraum

Πώς ο σχεδιασμός του αστικού χώρου επηρεάζει την καθημερινή ζωή των παιδιών που μεγαλώνουν στην πόλη, και ειδικά στην ελληνική πόλη; Γιατί ο βαθμός ευημερίας των παιδιών είναι ίσως ο πιο καθοριστικός δείκτης βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας μιας πόλης; Ποιες καλές πρακτικές υιοθετούν οι πόλεις που είναι φιλικές για τα παιδιά και πώς μπορούμε να διδαχθούμε από αυτές; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα στα οποία απαντά το βιβλίο, που πραγματεύεται τη σχέση της παιδικής ηλικίας με τον αστικό χώρο, ιστορικά και στο σήμερα, εμπλουτίζοντας ένα πεδίο, επιστημονικό και κοινωνικό, δυστυχώς παραμελημένο στον τόπο μας.