Κατεβάστε
τον κατάλογο βιβλίων των εκδόσεων Κριτική
PDF (9,1 Mb)
Επικοινωνήστε μαζί μας για ερωτήσεις καταλόγου
Με αφορμή την συμπλήρωση 58 χρόνων από το μεγάλο σεισμό του 1953 στα Ιόνια Νησιά η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης, διοργανώνουν εκδήλωση στην οποία θα γίνει αναφορά στους σεισμούς στην Κεφαλονιά και Ιθάκη και στη συνέχεια η παρουσίαση του βιβλίου «Σεισμοί και οικιστική ανάπτυξη : Ο ρόλος του αρχιτεκτονικού, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού» (από τις εκδόσεις Κριτική) που επιμελήθηκαν οι καθηγητές Ηλίας Μπεριάτος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Παύλος-Μαρίνος Δελλαδέτσιμας (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ. στο Αργοστόλι, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κέφαλος.
Το βιβλίο αναφέρεται στα σημαντικότερα σεισμικά γεγονότα που συνέβησαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από τα μέσα του 20ου αιώνα (αρχίζοντας από το σεισμό του 1953 στα Ιόνια νησιά) και επικεντρώνεται στις προσπάθειες για την οικιστική και πολεοδομική ανασυγκρότηση των πόλεων και περιοχών που επλήγησαν. Στις εξεταζόμενες περιπτώσεις περιλαμβάνονται και εκείνες της Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Ζακύνθου και Κυθήρων στον χώρο της Επτανήσου.
Όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή, στην Ελλάδα, παρά τη συσσωρεμένη εμπειρία από σεισμικές καταστροφές, τόσο σε πρακτικό (οργανωτικό-επιχειρησιακό) όσο και σε θεωρητικό (επιστημονικό-ερευνητικό) επίπεδο, η ενασχόληση με θέματα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης-ανοικοδόμησης είναι προϊόν των τελευταίων δύο ή τριών δεκαετιών. Με άλλα λόγια, πολλές πτυχές από τις διαδικασίες αποκατάστασης-ανασυγκρότησης πόλεων και οικισμών δεν καταγράφηκαν συστηματικά, δεν αποτιμήθηκαν, και το κυριότερο, δεν εντάχθηκαν σε ένα ευρύτερο σώμα γνώσης και εμπειρίας. Ο συλλογικός αυτός τόμο αποτελεί μια απόπειρα σύνθεσης ενός corpus γνώσης, διεπιστημονικού και διατομεακού χαρακτήρα, ως συμβολή στον αναδυόμενο προβληματισμό και τη συζήτηση για θέματα αποκατάστασης και ανοικοδόμησης μετά από σεισμούς. Περιλαμβάνει ένα φάσμα παραδειγμάτων από περιπτώσεις μεγάλων πόλεων και αγροτικών οικισμών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών, που έχουν πληγεί από σεισμικά φαινόμενα. Ο τόμος χωρίζεται σε δύο μέρη – ενότητες: Η πρώτη αφορά δεκαπέντε (15) περιπτώσεις από την ελληνική εμπειρία και η δεύτερη δυο (2) παραδείγματα από την διεθνή εμπειρία.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του βιβλίου
_____________________
[επικαιροποίηση 19/9/11]
εικόνες από την εκδήλωση:
Για το βιβλίο μίλησαν ετός από τους δύο επιμελητές της έκδοσης Ηλία Μπεριάτο και Παύλο-Μαρίνο Δελλαδέτσιμα, ο Ηλίας Τουμασάτος, εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών και ο Γεράσιμος Μπάλλας, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών.