drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Παρουσίαση βιβλίου: «Η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο», του Ανδρέα Στεργίου | Τετάρτη 21/2/24, 6μμ, ΙΔΟΣ (Πανεπιστημίου 16 & Αμερικής 7, Αθήνα) [+ Video & φωτογραφίες από την εκδήλωση]

Εκδηλώσεις

Η εκδήλωση μεταφέρεται για την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στον ίδιο χώρο και με τους ίδιους ομιλητές.


Οι Εκδόσεις Κριτική και το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Στεργίου Η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 στις 6 μ.μ. στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Πανεπιστημίου 16 & Αμερικής 7, Αθήνα, εντός στοάς, 2ος όροφος).

Θα μιλήσουν:

Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & Υπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ

Ronald Meinardus, Κύριος Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ

Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ)

Ανδρέας Στεργίου, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Συγγραφέας του βιβλίου

Συντονισμός εκδήλωσης: Ινώ Αφεντούλη, Εκτελεστική Διευθύντρια Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου

Είσοδος ελεύθερη

Δείτε την εκδήλωση ως facebook event


Video & φωτογραφίες από την εκδήλωση:



Η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο
Αντίσταση στο μέλλον
Ανδρέας Στεργίου
Πρόλογος: Παναγιώτης Τσάκωνας
Μετάφραση: Γιώργος Χρηστίδης
(Εκδόσεις Κριτική, 2023)

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας διακρίνονται ιστορικά από μια μόνιμη δυσπιστία και εχθρότητα. Οι βαθιά ριζωμένες αντιπάθειες και τα διαδεδομένα στερεότυπα τροφοδοτούνται από μια δραματοποιημένη και εθνικιστικά χρωματισμένη ειδησεογραφική κάλυψη, η οποία παρέχει το πρίσμα μέσα από το οποίο οι δυο λαοί προσλαμβάνουν και ερμηνεύουν ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου.

Ακολουθώντας μια διεπιστημονική μεθοδολογία, η οποία συνδυάζει νομικά, γεωπολιτικά και ιστορικά εργαλεία, το βιβλίο επιχειρεί με βάση μια εξονυχιστική ανάλυση των διεθνών συνθηκών, των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων και του παγιωμένου εθιμικού δικαίου να αποσαφηνίσει τα σημεία τριβής στην ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο: το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της ΑΟΖ, του FIR, της οχύρωσης των νησιών κ.ά.

Επιπλέον, πραγματοποιείται για πρώτη φορά μια συγκριτική αξιολόγηση των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς και των προγνώσεων για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή. Η Ελλάδα και η Τουρκία αναμένεται να πληγούν από την κλιματική αλλαγή περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, πρώτον γιατί η ανατολική Μεσόγειος πρόκειται να γίνει ένα σημείο ανάφλεξης (hotspot) της κλιματικής αλλαγής αλλά και γιατί οι δύο χώρες θα αποτελέσουν την κύρια είσοδο στην Ευρώπη για ένα δισεκατομμύριο πρόσφυγες λόγω των φαινομένων που προκύπτουν από την αλλαγή του περιβάλλοντος μέχρι το 2050.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μετάφραση του The Greek-Turkish Maritime Dispute, Resisting the Future του Ανδρέα Στεργίου (Springer, 2022).

Ο Ανδρέας Στεργίου είναι ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας με ειδίκευση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις διεθνείς σχέσεις, ενώ διδάσκει ως καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.