drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Νέα έκδοση: «Κ.Π. Καβάφης: Τα θεατρικά ποιήματα» της Μαρίας Αθανασοπούλου

Νέες εκδόσεις

Kavafis_Cover_1400px_LineΝέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Κριτική:

Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ: ΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

της Μαρίας Αθανασοπούλου

 

ISBN: 9789602189214
σελ: 160, τιμή: 10€

 

Το βιβλίο αποτελεί συνεισφορά στη διερεύνηση της πολύπλευρης συνύπαρξης του Καβάφη με τον κόσμο του θεάτρου. Αφετηρία του η διαπίστωση ότι ο αλεξανδρινός ποιητής παρουσιάζει μια συστηματική χρήση της μεταφοράς του «κοσμο-θεάτρου» στο έργο του, του θεάτρου νοουμένου ως παράσταση. Η μεταφορά αυτή, υποστηρίζει η συγγραφέας, συντροφεύει τον ποιητή από τις πρώτες δοκιμές του με τα δραματικά κείμενα (π.χ. Άμλετ), που χρησιμοποιεί ως προπλάσματα του έργου του («Ο Βασιλεύς Κλαύδιος»), ως τις ώριμες δραματοποιήσεις της δημόσιας σφαίρας των ελληνιστικών («Αλεξανδρινοί Βασιλείς»), των ρωμαϊκών και των νεότερων χρόνων («Στο θέατρο»), ως παράστασης.

Υπό την προοπτική αυτή, εξετάζονται στο βιβλίο ποιήματα που θεματογραφούν τη θεατρική δραστηριότητα, όπως τα: «Η Αρχαία Τραγωδία», «Νέοι της Σιδώνος (400 μ.Χ.)», «Τιγρανόκερτα» κ.ά., όσο και ποιήματα που διερευνούν τη «θεατρικότητα» της δημόσιας ζωής («Μανουήλ Κομνηνός», «Ο Βασιλεύς Δημήτριος» κ.ά.).

 

Διαβάστε τα περιεχόμενα (PDF) και ένα απόσπασμα (PDF).

 

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και σε ψηφιακή μορφή (ePUB).

 

Maria.AthanasopoulouΗ Μαρία Αθανασοπούλου διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία και Θεωρία της Λογοτεχνίας, στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Θεόδωρου Ντόρρου, Στου γλυτωμού το χάζι (Αθήνα, 2005) και Το ελληνικό σονέτο (1895-1936): Μια μελέτη ποιητικής (Θεσσαλονίκη, 2011), καθώς και πολυάριθμα άρθρα σε ζητήματα ποιητικής της ελληνικής πεζογραφίας και ποίησης των τελευταίων δύο αιώνων, τη θεωρία των λογοτεχνικών ειδών, τις σχέσεις λογοτεχνίας και εθνικής ταυτότητας και το διαπολιτισμικό στοιχείο της ελληνικής λογοτεχνίας – με ειδική αναφορά στην ελληνική λογοτεχνία της Αμερικής, την ελληνική λογοτεχνία της Κύπρου, και τη λογοτεχνία των ελλήνων εβραίων του Μεσοπολέμου.