Κατεβάστε
τον κατάλογο βιβλίων των εκδόσεων Κριτική
PDF (9,1 Mb)
Επικοινωνήστε μαζί μας για ερωτήσεις καταλόγου
Δημήτρης Μαρκής
ISBN: 978-960-586-289-3
ΣΕΛ. 584, ΤΙΜΗ: 17€
Ξεκινώντας από τη δική του εμπειρία της ξενιτειάς, ο Δημήτρης Μαρκής εστιάζει στο τρίπτυχο «βιώματα»-«διαβάσματα»-«θεσμοθετήματα», που σηματοδοτεί την κοινοπραξία φιλοσοφίας, λογοτεχνίας και κοινωνιολογίας.
Η ξενιτειά εξετάζεται με υπαρξιακό ενδιαφέρον και χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες και πολιτικές ιδεοληψίες. Το βιβλίο ως τέτοιο πρέπει να διαβαστεί, ως η φαινομενολογία μιας ζωής που αιωρείται μεταξύ δύο πατρίδων, χωρίς τη δυνατότητα να συμφιλιώνει την αντίθεση αυτή.
Ο Δημήτρης Μαρκής γεννήθηκε στη Λέσβο το 1936 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία, κλασική φιλολογία και κοινωνιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης (όπου και διατέλεσε καθηγητής). Δίδαξε επίσης Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών), υπήρξε ο πρώτος εκλεγείς Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tubingen. Υπήρξε μαθητής του Αντόρνο και συγκαταλέγεται στους αναθεωρητικούς εκπροσώπους της κριτικής θεωρίας. Έχει παρουσιάσει αξιόλογο, διεθνές αναγνωρισμένο έργο, εστιασμένο στα πεδία της μεταφιλοσοφίας, της φιλοσοφίας της γνώσης και της πολιτικής φιλοσοφίας. Τα κυριότερα βιβλία του είναι: Quine und das Problem der Übersetzung, Alber-Broschur, 1979· Protophilosophie, Shurkamp 1980· Έλλογος κατακραυγή, Σμίλη, 1990· Υπό την σκιάν του Πλάτωνος, Στάχυ, 1996· Το τέλος της σοφίας, Στάχυ, 1999· Η κατασκευή της Ευρώπης, Κριτική, 2000· Η πάλη των αξιών στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης, Κριτική, 2002· Μαθήματα εισαγωγής στη φιλοσοφία, Πολύτροπον, 2005· Ερμηνευτική της μεταφιλοσοφίας, Παπαζήσης, 2007, Η φιλοσοφία της ξενιτειάς, Κριτική, 2020.