drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Νέα έκδοση: Εθνογραφία και καθημερινότητα στην «καθ’ ημάς Ανατολή» | Φωτεινή Τσιμπιρίδου (επιμέλεια)

Νέες εκδόσεις

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 14-5-2020

Εθνογραφία και καθημερινότητα στην «καθ’ ημάς Ανατολή»

Φωτεινή Τσιμπιρίδου (επιμέλεια)

 

ISBN: 978-960-586-317-3
ΣΕΛ. 536, ΤΙΜΗ: 30€

Ο συλλογικός τόμος περιλαμβάνει κυρίως ανθρωπολογικά εγχειρήματα ελλήνων ερευνητών που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής και εστιάζουν στη συγκρότηση της πολιτισμικής και της έμφυλης εμπειρίας. Οι συγγραφείς κάνουν χρήση της εθνογραφικής μεθόδου και αναστοχάζονται πάνω στις σημασίες και τις δυνατότητες του καθημερινού. Ο τίτλος του βιβλίου πραγματεύεται και τη σχέση της ελληνικής ιδιαιτερότητας με την Ανατολή, μεταξύ ερευνητικής απουσίας και πολιτισμικής οικειότητας.

Συμμετέχουν οι συγγραφείς Ειρήνη Αβραμοπούλου, Αιμιλία Βουλβούλη, Βασιλική Γιακουμάκη, Κλεοπάτρα Γιούσεφ, Ασπασία Θεοδοσίου, Νικόλας Κοσματόπουλος, Πάνος Κουργιώτης, Μαρία Κουρούκλη, Κάτια Μαρινάκη, Νίκος Μιχαηλίδης, Νικήτας Παλάντζας, Έλενα Τζελέπη, Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Μάριος Χατζηπροκοπίου.


Η Φωτεινή Τσιμπιρίδου είναι κοινωνική ανθρωπολόγος, καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι διδάκτορας της École des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Έχει πραγματοποιήσει εθνογραφική έρευνα σε προσφυγικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Θράκης, στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Les Pomak dans la Thrace grecque. Discours ethnique et pratiques socioculturelles, Paris, L’Harmattan 2000. Στις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορούν επίσης τα συλλογικά έργα που έχει επιμεληθεί: Μουσουλμάνες της Ανατολής – Αναπαραστάσεις, πολιτισμικές σημασίες και πολιτικές (2006), Μειονοτικές και μεταναστευτικές εμπειρίες – Βιώνοντας την κουλτούρα του κράτους (2009) και Οριενταλισμός στα όρια – Από τα οθωμανικά Βαλκάνια στη σύγχρονη Μέση Ανατολή (2008, συν-επιμέλεια με τον Δημήτρη Σταματόπουλο). Τα τελευταία χρόνια ερευνά και δημοσιεύει σχετικά με ζητήματα φύλου, πολιτικής, κουλτούρας, εξουσίας και αντίστασης στο μετα-οθωμανικό και μετα-αποικιακό συμφραζόμενο.