drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

«Ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσει κανείς ένα πλέγμα θεωριών είναι να το διδάξει». Απόηχος από την παρουσίαση του βιβλίου «Οικονομικές θεωρίες και κρίσεις»

Νέα - Εκδηλώσεις

Μεγάλη ήταν η απήχηση της παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Χριστοδουλάκη Οικονομικές θεωρίες και κρίσεις – Ο ιστορικός κύκλος ορθολογισμού και απερισκεψίας που έγινε χθες, Πέμπτη 27/9/12, στο Συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν προσωπικότητες του πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου.Προλογίζοντας, ο συντονιστής της συζήτησης, Παύλος Τσίμας, τόνισε ότι το βιβλίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και προσιτό στον μέσο αναγνώστη. Μας κάνει πιο εγγράμματους στα Οικονομικά, βοηθώντας να ερμηνεύσουμε την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

Ο Κωστής Βαΐτσος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισήμανε ότι ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσει κανείς ένα πλέγμα θεωριών είναι να το διδάξει. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης διαθέτει μεγάλη εμπειρία από την ακαδημαϊκή του διδασκαλία, αλλά και την εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη. Το βιβλίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων της οικονομικής σκέψης, με πλήθος ιστορικών παραδειγμάτων και ενημερωμένη βιβλιογραφία, δημιουργώντας αφορμές για σκέψη και προβληματισμό.

Η Χριστίνα Αγριαντώνη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισήμανε ως βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου τη συνοχή του, παρά την ποικιλία των εποχών και ζητημάτων που πραγματεύεται. Το νήμα που συνδέει τα 17 κεφάλαιά του είναι η σχέση των οικονομικών θεωριών με τις ιστορικές και πολιτικές συνθήκες στις οποίες παρήχθησαν, φέρνοντας στο προσκήνιο το τρίπτυχο: οικονομική θεωρία – ιστορία – πολιτική.

Ο Κώστας Κωστής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε ότι η σύνδεση των οικονομικών με την ιστορία που επιχειρείται από τον Νίκο Χριστοδουλάκη αποτελεί ένα εγχείρημα που λίγοι έχουν κάνει διεθνώς και ακόμη λιγότεροι στη χώρα μας. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, έχει αρχίσει σταδιακά η στροφή των οικονομολόγων προς την ιστορία, μιας και η πίστη στα οικονομικά ως σκληρή επιστήμη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Τέλος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος έδωσε ένα πιο πολιτικό στίγμα στη συζήτηση επισημαίνοντας ότι ενώ γνωρίζουμε τα αίτια της κρίσης, εξακολουθούμε να αγνοούμε την έκταση των συνεπειών της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα βαδίζει τα τυφλά, χωρίς σχέδιο».

Eπικαιροποίηση (4/10/12) : «Καταλύτης των εξελίξεων: η κοινωνική απήχηση της κρίσης»
Από την ομιλία του Νίκου Χριστοδουλάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του «Οικονομικές θεωρίες και κρίσεις»


Οι Π. Τσίμας, Κ. Βαΐτσος, Χ. Αγριαντώνη, Κ. Κωστής, Α. Παπαδόπουλος
μιλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Οικονομικές θεωρίες και κρίσεις»

Α.Παπαδόπουλος: «Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο εξόδου από κοινό νόμισμα»
Ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου «Οικονομικές θεωρίες & κρίσεις»