Κατεβάστε
τον κατάλογο βιβλίων των εκδόσεων Κριτική
PDF (9,1 Mb)
Επικοινωνήστε μαζί μας για ερωτήσεις καταλόγου
Ενημερωτικό Δελτίο 8/2014
«Η κατανομή εισοδήματος στην Ελλάδα (2009-2013)»
Μάνος Ματσαγγάνης & Χρύσα Λεβέντη
Σε αυτό το Ενημερωτικό Δελτίο εξετάζονται ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα δημόσιας πολιτικής: Πώς μεταβλήθηκε η ανισοκατανομή εισοδήματος τα χρόνια της κρίσης; Πώς επιμερίστηκαν οι εισοδηματικές απώλειες στον πληθυσμό; Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι κατ’ αρχάς η ανισότητα αυξήθηκε αισθητά, όχι τόσο επειδή οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι αλλά κυρίως επειδή οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι.
Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνονται σημαντικές ανακατατάξεις στην εισοδηματική κλίμακα, αφού η «νέα φτώχεια» (οικογένειες ανέργων στις πόλεις) φαίνεται να εκτοπίζει από τα χαμηλότερα κλιμάκια εισοδήματος την «παραδοσιακή φτώχεια» (νοικοκυριά ηλικιωμένων στην ύπαιθρο). Η εργασία καταλήγει θίγοντας το εξής ζήτημα: τι μας λένε τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάζεται εδώ για την αποτίμηση των «πολιτικών του Μνημονίου»;
Για τη σειρά Ενημερωτικών Δελτίων
Η σειρά Ενημερωτικών Δελτίων φιλοδοξεί να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας πάνω σε ζητήματα με μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον. Τα κείμενα που περιέχουν δεν απευθύνονται σε ειδικούς. Είναι γραμμένα για να διαβάζονται όχι μόνο από ερευνητές και από φοιτητές, αλλά επίσης από υπεύθυνους για τη χάραξη και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών, από στελέχη πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων, από δημοσιογράφους και από οποιονδήποτε άλλον πολίτη ενδιαφέρεται για τα ζητήματα αυτά.
Για το υπόδειγμα EUROMOD
Η έρευνα που παρουσιάζεται στη σειρά βασίζεται σε εφαρμογές του υποδείγματος φορολογίας και κοινωνικών παροχών EUROMOD, με το οποίο υπολογίζουμε την διανεμητική και δημοσιονομική επίδραση (δηλ. στην κατανομή εισοδήματος και στον κρατικό προϋπολογισμό αντιστοίχως) διαφόρων μέτρων φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς επίσης και οποιασδήποτε μεταβολής (πραγματικής ή υποθετικής) στα μέτρα αυτά. Το EUROMOD είναι προϊόν στενής συνεργασίας δεκάδων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο δύο σχεδόν δεκαετιών. Σήμερα το υπόδειγμα χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως είναι ο ΟΟΣΑ. Τα αποτελέσματά του έχουν επικυρωθεί σε μικρο- και μακρο-επίπεδο, ενώ διάφορες εφαρμογές του έχουν δημοσιευθεί σε πλήθος ερευνητικών εργασιών. Περισσότερες πληροφορίες για το
EUROMOD παρέχονται (εδώ) στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Essex, το οποίο συντονίζει τη σχετική έρευνα.
Για την Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής [http://www.paru.gr/]
Η Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής είναι μια άτυπη ομάδα διδασκόντων, φοιτητών και άλλων ερευνητών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το κύριο ενδιαφέρον της Ομάδας αυτή την εποχή είναι η παρακολούθηση των επιπτώσεων της κρίσης στην κατανομή του εισοδήματος, δηλαδή στη φτώχεια και στην ανισότητα.
Προηγούμενα τεύχη της σειράς
Ενημερωτικό Δελτίο 1/2012 «Διαστάσεις της φτώχειας στην Ελλάδα της κρίσης» (Μάνος Ματσαγγάνης, Χρύσα Λεβέντη & Ελένη Καναβιτσά)
Ενημερωτικό Δελτίο 2/2012 «Διανεμητικές επιδράσεις της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα» (Μάνος Ματσαγγάνης & Χρύσα Λεβέντη)
Ενημερωτικό Δελτίο 3/2012 «Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: δημοσιονομικές και διανεμητικές επιδράσεις» (Μάνος Ματσαγγάνης & Χρύσα Λεβέντη)
Ενημερωτικό Δελτίο 4/2013 «Σχολικά γεύματα στην Ελλάδα της κρίσης» (Μάνος Ματσαγγάνης)
Ενημερωτικό Δελτίο 5/2013 «Η ανατομία της φτώχειας στην Ελλάδα του 2013» (Μάνος Ματσαγγάνης & Χρύσα Λεβέντη)
Ενημερωτικό Δελτίο 6/2013 «Η πολιτική κατά της φτώχειας στην Ελλάδα της κρίσης» (Μάνος Ματσαγγάνης)
Ενημερωτικό Δελτίο 7/2014 «Φτώχεια και ανισότητα 2009-2013: διαθέσιμα δεδομένα και διαφορές εκτιμήσεων» (Χρύσα Λεβέντη & Μάνος Ματσαγγάνης)