drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Κατάλογος

catalog

Κατεβάστε
τον κατάλογο βιβλίων των εκδόσεων Κριτική

PDF (9,1 Mb)

Επικοινωνήστε μαζί μας για ερωτήσεις καταλόγου

Παρουσίαση του βιβλίου »Το παράδοξο της παγκοσμιοποίησης» στο Τhe Books’ Journal

Τύπος

Στο τεύχος Οκτωβρίου 2012 του Τhe Books’ Journal ο Δημήτρης Σκάλκος γράφει για το βιβλίο του Dani Rodrik που κυκλοφορησε στις εκδόσεις Κριτική:

Το παράδοξο της παγκοσμιοποίησης
Η δημοκρατία και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας

Σε αναζήτηση της παγκόσμιας ευημερίας

του Δημήτρη Σκάλκου

«Η αλεπού γνωρίζει πολλά πράγματα, αλλά ο σκαντζόχοιρος ένα σπουδαίο πράγμα.»
Αρχίλοχος

Αποτελεί αναντίρρητο γεγονός ότι, ο παγκόσμιος καπιταλισμός οδήγησε σε μια πρωτοφανή έκρηξη οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ευημερίας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η επέκταση του καπιταλιστικού συστήματος οδήγησε σε θεαματική μείωση της απόλυτης φτώχειας (1,08 δολάρια σε όρους τρέχουσας αγοραστικής δύναμης), από το 85% το 1820 στο 20% το 2000 (και εκτιμάται στο 10% μέχρι το 2015). Το προσδόκιμο της ζωής αυξήθηκε και η παδική θνησιμότητα μειώθηκε σημαντικά, τα δημοκρατικά καθεστώτα πολλαπλασιάστηκαν, τα χρόνια της εκπαίδευσης και η κοινωνική κινητικότητα αυξήθηκαν. Οι θεαματικές επιδόσεις πολλών εθνικών οικονομιών της τελευταίας εικοσιπενταετίας συνέπεσαν με την κυριαρχία των φιλελεύθερων αγορών σε παγκοσμιο επίπεδο, κάτι που οδήγησε πολλούς να χαρακτηρίσουν τη συγκεκριμένη περίοδο ως «Εποχή Μίλτον Φρήντμαν». Ο «υπαρκτός φιλελευθερισμός», ή αλλιώς η «συναίνεση της Ουάσινγκτον», όρος που χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγράψει τις «συνταγές» οικονομικής πολιτικής των διεθνών οικονομικών οργανισμών που εδρεύουν στην αμερικανική πρωτεύουσα (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα), φάνηκε να αποτελεί το κυρίαρχο παράδειγμα οργάνωσης (βλέπε απορρύθμισης) των εθνικών οικονομικών επιλογών και των διεθνών (κύρια χρηματοπιστωτικών) αγορών.

Ωστόσο, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η υποχώρηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για πρώτη φορά στα τελευταία εξήντα χρόνια, η βραδυφλεγής βόμβα του παγκόσμιου χρέους, η επανεμφάνιση πολιτικών που εγγράφονται στη μακρά παράδοση του οικονομικού εθνικισμού, η τελμάτωση των πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων του Γύρου της Ντόχα, η κρίση της ευρωζώνης, η εκτίναξη της ανεργίας, αποτελούν φαινόμενα που ενισχίουν τις τάσεις απο-νομιμοποίησης του διεθνούς οικονομικού συστήματος καθώς και του «διανοητικού υποδείγματος» που αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε.

Ο Ντάνι Ρόντρικ, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας από τους πλέον διαπρεπείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς πολιτικών οικονομολόγων,
στο νέο του βιβλίο Το Παράδοξο της Παγκοσμιοποίησης, επιχειρεί ουσιαστικά να σώσει την παγκοσμιοποίηση από τους φανατικούς υποστηρικτές της. Εκείνους τους ζηλωτές των ανοικτών αγορών και της απορρύθμισής τους οι οποίοι, επιμένοντας πεισματικά να αγνοούν τις διάφορες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές «εξωτερικότητες» του διεθνούς οικονομικού συστήματος,ενισχύουν άθελά τους τους ποικίλους εχθρούς της παγκοσμιοποίησης.

Διαβάστε το σύνολο του άρθρου