Ο Βασίλης Νιτσιάκος γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων το 1958. Σπούδασε φιλολογία, λαογραφία και κοινωνική ανθρωπολογία στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Leeds και Cambridge με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, της Ακαδημίας Αθηνών και του King’s College Cambridge. Το 1985 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge. Από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου σήμερα κατέχει θέση καθηγητή της Κοινωνικής Λαογραφίας. Κατά τα έτη 1994-98 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Cambridge. Από το 2006 διευθύνει το Διεθνές Σεμινάριο Ανθρωπολογία, Εθνογραφία και Συγκριτική Λαογραφία των Βαλκανίων, που εδρεύει στην Κόνιτσα.
Έχει εκδώσει τα βιβλία: Παραδοσιακές κοινωνικές δομές (Οδυσσέας 1991), Οι ορεινές κοινότητες της Βόρειας Πίνδου. Στον απόηχο της μακράς διάρκειας (Πλέθρον 1995), Λαογραφικά ετερόκλητα (Οδυσσέας 1997), Τα ποτάμια της Ηπείρου. Δρόμοι των νερών, των ανθρώπων και των πολιτισμών (Ν.Α.Ι. 2001 και Οδυσσέας 2004, σε συνεργασία), Χτίζοντας το χώρο και το χρόνο (Οδυσσέας 2003), Μαρτυρίες Αλβανών μεταναστών (Οδυσσέας 2003), Η Κόνιτσα και τα χωριά της. Πολιτισμού ανατομή (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, σε συνεργασία) και Στο Σύνορο. «Μετανάστευση», σύνορα και ταυτότητες στην Αλβανο-ελληνική μεθόριο (Οδυσσέας 2010). Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα (LIT-Verlag 2010).
Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και μουσικές εκδόσεις. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά στην ελληνική, αγγλική, ιταλική, βουλγαρική και αλβανική γλώσσα.