drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Παντελής Κοπελιάς

author image

Ο Παντελής Κοπελιάς γεννήθηκε τον Γενάρη του 1972. Με ρίζες από τον Μπράλο Φθιώτιδας και την Κέρκυρα, μεγάλωσε στον Πειραιά και την Καλλιθέα. Στη συνέχεια σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα ενώ σήμερα ζει στη Λάρισα και υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο.

Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου έλαβε το 1997 το δίπλωμα του. Στη συνέχεια στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του δικτύου στη συμπεριφορά, την κινητικότητα και την οδική ασφάλεια των πεζών σε αστικές περιοχές, με επιβλέποντα τον τ. καθηγητή ΑΠΘ Παναγιώτη Παπαϊωάννου. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 2002.

Ως μελετητής μηχανικός εργάστηκε από το 1997 με τρεις κύριους σταθμούς. Αρχικώς, συνεργάστηκε με τεχνική εταιρεία  συμβούλων συγκοινωνιακών και οικονομικών μελετών στη Θεσσαλονίκη ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 ως στέλεχος Διαχείρισης Κυκλοφορίας στη διεύθυνση Μεταφορών και ακολούθως στις Αττικές Διαδρομές ΑΕ, την εταιρεία λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού, υπήρξε δε και για 7 περίπου έτη επικεφαλής του τμήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου.

Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη «Διαχείριση και Λειτουργία Οδικής Υποδομής και Κυκλοφορίας». Διδάσκει τα μαθήματα «Κυκλοφοριακή Μηχανική» (4ο εξάμηνο), «Διαχείριση Οδικών Έργων και Κυκλοφορίας» (8o εξάμηνο) και «Μελέτη και Κατασκευή Οδοστρωμάτων» (9ο εξάμηνο). Επίσης διδάσκει το μάθημα «Σύγχρονες και Καινοτόμες Τεχνολογίες στη Διαχείριση Κυκλοφορίας» στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΠΘ «Διαχείριση Έργων, Συγκοινωνιακός και Χωρικός Σχεδιασμός». Τα κύρια επιστημονικά του πεδία είναι η διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση οδικών έργων, η διαχείριση κυκλοφορίας, η κυκλοφοριακή ανάλυση και μετρήσεις, η οδική ασφάλεια, η λειτουργία και η επιχειρησιακή οργάνωση κέντρων διαχείρισης και ελέγχου κυκλοφορίας και τα ευφυή συστήματα μεταφορών. Έχει πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά ενώ οι ερευνητικές και ακαδημαϊκές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν επιπλέον τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα ευρωπαϊκής ή ελληνικής χρηματοδότησης και την θέση του κριτή ή του μέλους της επιστημονικής επιτροπής σε περιοδικά αλλά και διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Τα τελευταία χρόνια επίσης συμμετέχει σε ομάδες συμβούλων-μελετητών για την εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών και σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Είναι ή υπήρξε μέλος αρκετών επιστημονικών συλλόγων και ομάδων ειδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βιβλία από τον Συγγραφέα

Η Κυκλοφοριακή Μηχανική (Traffic Engineering) ως κλάδος της Μηχανικής των Μεταφορών ασχολείται πρωτίστως με την κυκλοφοριακή λειτουργία (traffic operation) του οδικού δικτύου. Σε αυτήν μελετάμε όλα τα μέσα μετακίνησης και ...
Έντυπο: