Η Nussbaum προσδίδει στο διάλογο για την εκπαίδευση τη διάσταση του επείγοντος... και βαθιά γνώση.


Mick Sussman
The New York Times Book Review

Μια ολοκληρωμένη ματιά στη σημερινή εμπορευματοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.


Michael Alison Chandler
Washington Post

Πρόλογος & Επιμέλεια: Χρήστος Ν. Τσιρώνης | Μετάφραση: Γιώργος Χρηστίδης | ISBN: 9789602187821

Ένα μαχητικό μανιφέστο
για την επικαιρότητα των ανθρωπιστικών σπουδών.

Εκπαίδευση για το κέρδος
ή εκπαίδευση για τη δημοκρατία;

Βασικός στόχος της εκπαίδευσης, υποστηρίζει η φιλόσοφος Martha Nussbaum, έχει γίνει η παραγωγικότητα και το κέρδος παραμερίζοντας τις ανθρωπιστικές σπουδές, που σήμερα απειλούνται.

Αντλώντας από τη σωκρατική σκέψη και τους μεγάλους μεταρρυθμιστές παιδαγωγούς, η Nussbaum αναδεικνύει γιατί οι ανθρωπιστικές σπουδές καλλιεργούν την κριτική σκέψη, τη φαντασία και την ανεκτικότητα — δεξιότητες αναγκαίες για να διατηρηθούν ζωντανές οι δημοκρατίες.

Martha Nussbaum

Θα έλεγα ότι ενδιαφέρομαι για μια μεγάλη ποικιλία φιλοσοφικών ζητημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα κεντρικά ζητήματα της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, η ιστορία της ελληνικής και ρωμαϊκής Φιλοσοφίας, αλλά και κάποια λιγότερο συνηθισμένα ζητήματα, όπως είναι η φύση των συγκινήσεων, η σχέση της φιλοσοφίας με τη λογοτεχνία, η φεμινιστική φιλοσοφία και η θεωρία της παγκόσμιας δικαιοσύνης. Το συγγραφικό μου έργο αντανακλά αυτή την ποικιλία των ενδιαφερόντων μου.

Η Martha Nussbaum είναι καθηγήτρια Δικαίου και Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους, πολιτικώς ενεργή και πολυγραφότατη, η Nussbaum παρουσιάζει ένα πολύπλευρο επιστημονικό έργο. Είναι συγγραφέας σημαντικών βιβλίων, όπως Φύλο και κοινωνική δικαιοσύνη, Υπέρ πατρίδος και Hiding from Humanity.


Δείτε την ομιλία της Martha Nussbaum (Αγγλικά)

Αποσπάσματα από το βιβλίο

Δημοσιεύσεις, κριτικές και βίντεο

Είπαν για το βιβλίο
  • Jon Nixon, Times Higher Education
  • Peter Brooks, The New York Review of Books
  • Toni Clark, Goodreads
Βίντεο