drawer
  • Κατάλογος βιβλίων
  • Ενότητες

Κατάλογος

catalog

Κατεβάστε
τον κατάλογο βιβλίων των εκδόσεων Κριτική

PDF (9,1 Mb)

Επικοινωνήστε μαζί μας για ερωτήσεις καταλόγου

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2017 | Προσεχείς κυκλοφορίες των Εκδόσεων Κριτική

Νέες εκδόσεις

η ενημέρωση για τις προσεχείς κυκλοφορίες σε αρχείο .doc

Προσεχείς Κυκλοφορίες

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2017

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Γιάννης Σκαραγκάς
Η κυρά της Ρω
Νουβέλα

Με αφορμή τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη στο ακριτικό νησί της Ρω, ο Γιάννης Σκαραγκάς αφηγείται την ιστορία ενός ξεχωριστού ανθρώπου. Μέσα από μια ποιητική και βαθιά ανθρώπινη οπτική, το κείμενο εστιάζει στη μοναχική διαδρομή μιας γυναίκας που έμαθε να ζει με αναμνήσεις και σκέψεις, προσπαθώντας να δώσει νόημα στη σχέση της με τον κόσμο.
Πρόκειται για τον απολογισμό μιας ασυμβίβαστης γυναίκας που επενδύει στη ζωή ακόμα κι όταν εκείνη της επιφυλάσσει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Είναι η φωνή του αδύναμου ανθρώπου που αναμετριέται με τις πληγές της ιστορίας και την πιθανότητα της προσωπικής χαράς. Η κυρά της Ρω ανεβοκατεβάζει μια σημαία με το βάρος της προσωπικής αποστολής, πράξη που μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, τουλάχιστον όμως του δίνει νόημα. Συμβολίζει ένα κομμάτι της ελληνικής ψυχής που αντλεί δύναμη από τα ελάχιστα, και ανανεώνει τις αντοχές του μέσα από την αλήθεια και το θάρρος να την αντιμετωπίσει.
Η Δέσποινα Αχλαδιώτη (1890-1982), η επονομαζόμενη «Κυρά της Ρω», υπήρξε μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της Κατοχής και από το 1924 εγκαταστάθηκε στην ακριτική νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελλόριζου, με τον άντρα της και την τυφλή μητέρα της. Επί σαράντα χρόνια (από το 1943 μέχρι και τον θάνατό της) ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου.
Η ιστορία, που εμπνέεται από στοιχεία της ζωής της, γίνεται το πιο επίκαιρο και ουσιαστικό σύμβολο μιας χώρας που επανέρχεται στις βασικές της αρχές επαναφέροντας τον άνθρωπο στο επίκεντρό της. Ενσαρκώνει τη δύναμη του ανθρώπου και κυρίως την ελπίδα του ότι, στις μεγαλύτερες δυσκολίες, η ακεραιότητα είναι υπόθεση του καθένα μας χωριστά.

Το κείμενο θα μεταφερθεί επί σκηνής στο θέατρο Σφενδόνη τον Οκτώβριο από την ηθοποιό Φωτεινή Μπαξεβάνη (σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα, παραγωγή: Λυκόφως)

 

Αποστόλης Αρτινός
Αγαπημένη μου Lyda
Επιστολικό μυθιστόρημα

Δύο αδελφές, η Μπεμπούλα και η Ροζαλίνδη (Lyda), αλληλογραφούν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30, αμέσως μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από το κραχ του 1929. Τα περισσότερα από τα γράμματα στέλνονται από την Μπεμπούλα, η οποία είχε μόλις διοριστεί δασκάλα σε ένα χωριό της Ηπείρου, προς τη Ροζαλίνδη, που την ίδια περίοδο διέμενε στην Κέρκυρα. Η χρεοκοπία της οικογένειας, η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, η αγωνία του βιοπορισμού, οι νεανικοί έρωτες, οι απανωτές διαψεύσεις είναι όλα όσα θέλει να μοιραστεί η πρωταγωνίστρια των επιστολών με τον πιο δικό της άνθρωπο. Τα πρόσωπα μέσα από τις λέξεις: Η Μπεμπούλα, η Lyda, ο Αντρέας, η μαμά. Οι τόποι: Το χωριό της Ηπείρου, η Κέρκυρα, η Αθήνα. Τα ρήματα που ιχνογραφούν τη λαχτάρα και τη θλίψη: «Σε φιλώ», «Γράψε μου», «Περιμένω». Μέσα από επιστολές κι ένα τετράδιο σημειώσεων, και με εφόδιο την ευαισθησία ενός αναγνώστη, ο Αποστόλης Αρτινός αναδεικνύει σε ύψιστη χειρονομία το να απευθύνεσαι σε κάποιον και διασώζει την εικόνα μιας ζωής που κινδύνευσε να βυθιστεί στη λήθη.

 

Νίκος Ξένιος
Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία
Νουβέλα

Μοιράζοντας την αφήγηση ανάμεσα στη σύγχρονη εποχή και στον 16ο αιώνα, στο νέο του βιβλίο ο Νίκος Ξένιος στήνει ένα παραμύθι της Ουγγαρίας που διατρέχει την ιστορία της Ευρώπης. Πρωταγωνιστές, μια ομάδα μεταναστών που ξεκινούν από το Κουρδιστάν και, περνώντας από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Σερβία, φτάνουν στη Βουδαπέστη. Στην αφήγηση αυτού του οδοιπορικού, ο συγγραφέας προσθέτει μια δεύτερη αφήγηση από τον Μπίρκα, τον γηραιότερο και σοφότερο της ομάδας, με κεντρικό πρόσωπο την πριγκίπισσα Μερσούδα που αναγκάζεται να παντρευτεί τον βασιλιά Ματθία. Κατατρεγμένοι οι μετανάστες, κυνηγημένη και η πριγκίπισσα από τον αυταρχισμό ενός αδυσώπητου εξουσιαστή. Οι δύο ιστορίες σταδιακά αλληλοσυμπληρώνονται. Πίσω από τα πρόσωπα, τα παραμυθένια ή εκείνα που μας περιβάλλουν καθημερινά, μπορεί να κρύβεται μια ιστορία ίδια με τη δική μας. Η νουβέλα του Νίκου Ξένιου αποτελεί μια πολιτική αλληγορία για την ικανότητα προσαρμογής, για την αναγκαστική αλλαγή πλεύσης στην οποία εξωθεί ανέκαθεν τον άνθρωπο η ενστικτώδης λαχτάρα για τη ζωή και την ελευθερία.

 

ΔΟΚΙΜΙΟ / ΜΕΛΕΤΗ / NON-FICTION

 

René Descartes
Τα πάθη της ψυχής
Επίμετρο: Jean Luc-Marion
Μετάφραση: Γιάννης Πρελορέντζος
Επιστημονική επιμέλεια: Δημήτρης Κοτρόγιαννος

Tα πάθη της ψυχής είναι το τελευταίο έργο του Καρτέσιου. Εδώ ο σημαντικός γάλλος στοχαστής επιχειρεί τη συστηματική θεμελίωση της ηθικής. Κατά τον Καρτέσιο, η προέλευση των παθών όσο και των αρετών είναι κοινή και έλκεται από ένα πάθος, τον θαυμασμό, ο οποίος συνιστά τρόπο συμπεριφοράς που συνδέεται με τη σκέψη. Η τελική έκφραση μιας εκτεταμένης σειράς παθών, με ποικίλους τόνους, αποχρώσεις, εντάσεις και συνθέσεις, είναι η γενναιοφροσύνη, η οποία εξαρτάται από το πάθος της εκτίμησης. Η αρχή του νήματος που ξετυλίγεται μέχρι τη μετατροπή των παθών στην αρετή της γενναιοφροσύνης δίνει το στίγμα μιας ορθολογιστικής ηθικής στάσης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του Καρτέσιου για τη δυνατότητα επικράτησης του Λόγου στην ανθρώπινη συμπεριφορά, που ισοδυναμεί με την ορθή χρήση της ελεύθερης βούληση, πράγμα που με τη σειρά του συνιστά το υπέρτατο αγαθό και το νόημα της αυτονομίας.

 

Τέτα Παπαδοπούλου
Για τον Κορνήλιο Καστοριάδη: «Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας»

Τον Δεκέμβριο του 2017 συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Κορνήλιου Καστοριάδη (26.12.1997). Με αφορμή αυτή την επέτειο, το βιβλίο της δημοσιογράφου Τέτας Παπαδοπούλου δίνει ερεθίσματα που εξοικειώνουν τον αναγνώστη με την πολυδιάστατη και συναρπαστική σκέψη του Καστοριάδη: τις βασικές φιλοσοφικές του ιδέες, την αντίληψή του για τη Δημοκρατία, τις θέσεις του για την κρίση των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών. Δραματικά επίκαιρες είναι και οι επισημάνσεις του για τη σύγχρονη ελληνική κατάσταση: από την «αντιφατική και ψυχοπαθολογική σχέση μας με τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό» έως τη γνωστή και βολική επίκληση ότι ο ελληνικός λαός δεν ευθύνεται για όσα του συμβαίνουν. Ο Έλληνας στοχαστής τονίζει ότι «ο ελληνικός λαός –όπως και κάθε λαός– είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα». Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος, περιλαμβάνονται συνεντεύξεις του Κορνήλιου Καστοριάδη στην Τέτα Παπαδοπούλου. Στο δεύτερο, ακολουθεί μια ενότητα με παρεμβάσεις και ομιλίες του. Στο τρίτο, γράφουν για εκείνον προσωπικότητες που συνδέθηκαν στενά μαζί του, όπως ο Οκτάβιο Πας, ο Πιερ Βιντάλ-Νακέ, ο Άνταμ Μίχνικ, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

 

Andrew Shorten
Σύγχρονη πολιτική θεωρία
Επιμέλεια: Δημήτρης Χαραλάμπης
Μετάφραση: Γιώργος Χρηστίδης

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες θέσεις και οι βασικές έννοιες της σύγχρονης πολιτικής θεωρίας. Ο συγγραφέας καλύπτει μεγάλο εύρος θεμάτων και διερευνά ερωτήματα όπως:
Ποιες μορφές οργάνωσης της πολιτικής κοινότητας στηρίζουν πιο αποτελεσματικά τη δημοκρατία;
Έχουν οι πολίτες των πλούσιων κοινωνιών καθήκον να εξαλείψουν την παγκόσμια φτώχεια;
Ποια πρόσωπα ή θεσμοί πρέπει να είναι αρμόδιοι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Αρχικά παρουσιάζονται οι αντικρουόμενες προσεγγίσεις στα κύρια ζητήματα της πολιτικής θεωρίας και στη συνέχεια συγκρίνονται και αναλύονται εμπλουτίζοντας τη σχετική επιστημονική συζήτηση. Τα συνοδευτικά πλαίσια διαλόγου παρουσιάζουν τις επιδράσεις που έχουν στην ασκούμενη πολιτική οι διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις, τις οποίες έχουν αναπτύξει στοχαστές όπως οι John Rawls, Susan Okin, Isaiah Berlin, Jane Mansbridge, Will Kymlicka κ.ά.
Δίνοντας μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση του τοπίου της σύγχρονης πολιτικής θεωρίας με τρόπο ζωντανό και συναρπαστικό, το βιβλίο θα εξοπλίσει τους φοιτητές με τα εργαλεία που χρειάζονται για την ανάλυση σύνθετων ζητημάτων, καθοριστικών του συλλογικού πολιτικού μας βίου.

 

Αθανάσιος Τζιμογιάννης
Ηλεκτρονική μάθηση
Θεωρητικές προσεγγίσεις και εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί

Αξιοποιώντας την πολυετή ερευνητική και διδακτική του εμπειρία, ο συγγραφέας προτείνει την ολοκληρωμένη θεώρηση των τεχνολογικών, παιδαγωγικών και οργανωτικών παραγόντων, οι οποίοι διαμορφώνουν καλές πρακτικές σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων ηλεκτρονικής μάθησης για τη σχολική και την ανώτατη εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση εκπαιδευτικών και τη διά βίου μάθηση. Επιπλέον, υιοθετώντας τη φιλοσοφία της ανοικτής μάθησης και της οικοσυστημικής θεώρησης της εκπαίδευσης, προτείνει σχεδιασμούς οι οποίοι αξιοποιούν ανοικτούς και κατανεμημένους εκπαιδευτικούς πόρους, τη δικτύωση και τη συλλογική σκέψη των συμμετεχόντων, καθώς και πρακτικές κοινοτήτων μάθησης. Η θεωρητική προβληματική θεμελιώνεται στην παραδοχή ότι η ηλεκτρονική μάθηση είναι διερευνητική, συνεργατική, αυτορρυθμιζόμενη, αναδυόμενη, κατανεμημένη, ευέλικτη και πανταχού παρούσα.
Ο τόμος απευθύνεται τόσο σε έμπειρους διδάσκοντες και σχεδιαστές εκπαιδευτικών προγραμμάτων όσο και σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να σχεδιάσουν τα δικά τους αυθεντικά ηλεκτρονικά μαθήματα ή προγράμματα θεμελιώνοντας τους σχεδιασμούς τους σε στέρεες παιδαγωγικές αρχές και θεωρητικά πλαίσια. Αποτελεί επίσης ένα βιβλίο αναφοράς, με πληθώρα παραδειγμάτων και βιβλιογραφικών παραπομπών, χρήσιμο σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και σε νέους ερευνητές που ενδιαφέρονται να εντάξουν τεκμηριωμένα μεθόδους ηλεκτρονικής μάθησης στις εκπαιδευτικές τους πρακτικές.

 

30-years-kritiki-logo-rgb_1